Sofia24.bg ще ви разкаже за екзотичния плод фейхоа. Този плод расте на вечнозеленото дърво Фейхоа или така нареченото йодно дърво в страните на Южна Америка. Вкусът му е сладък с леко горчив привкус. Любопитно е, че узрелите плодове сами падат от дървото. Въпреки че кожата е годна за консумация, плодът обикновено се яде, като се разреже наполовина, след което се изгребва пулпата с лъжица.

Фейхоа има сочна, сладка пулпа от семена и леко песъчлива плът по-близо до кожата. Венчелистчетата на цветето са годни за консумация. Използва се при приготвянето на десерти като сорбе, сладки пайове или за направата на салати.

Плодовете редовно се консумират от птици. 

Този плод идва от Южна Бразилия, Източен Парагвай, Уругвай и Северна Аржентина. Фейхоа също така е често срещан в градините на Нова Зеландия. Широко се култивира като декоративно дърво и заради цветовете му. Това е вечнозелен храст или малко дърво с височина 1–7 метра.

Плодовете имат страхотен екзотичен вкус и са известни с ценните си хранителни и диетични съставки. Фейхоа плод е богат на йод, който лесно се усвоява от организма. Съдържа също така големи количества калий, пектин, витaмин С, фенолни съединения, захари, ябълчна киселина и етерични масла. 100 грама сурова фейхоа осигурява 55 калории или 13% въглехидрати, 8% захари и по 1% мазнини и протеини.

Суровият плод е богат източник на витамин С, осигуряващ 40% от дневната стойност. Една чаша от плода съдържа 16 г диетични фибри. Вкусът му е  комбинация от ягоди с ананас и гуава.

Сравнително краткия срок на годност на плодовете, вероятно обяснява защо фейхоа не се изнася често и обикновено се продава близо до мястото, където се отглежда. Този плод стимулира перисталтиката на червата. Фейхоа е подходящ за хора, които страдат от диабет тип 2. Екзотичният плод извлича холестерола от кръвоносните съдове и артериите и намалява риска от хипертония. 

Фейхоата подобрява концентрацията и паметта.