Това е билка, която помага при инфекция на пикочните пътища и зъбобол. Sofia24.bg ще ви разкаже за билката синя хвойна, смрика, боровица или клека. Латинското и наименование е Fructus Juniperus communis. Хвойната е вечнозелен храст, който може да достигне до 4 метра. Листата са остри, иглисти, блясково зелени отдолу с тъп гръбен ръб. 

Тя съдържа флавоноиди, дъбилни и смолисти вещества, органични киселини, 

етерично масло, инвертна захар, терпени- притежаващи антибактериални свойства

Оцетна, мравчена и ябълчена киселина, манган и витамин C.

Употребява се като спазмолитично, противовъзпалително, диуретично средство и ароматизиращо средство при хронични (но не и остри) възпаления на бъбреците и пикочния мехур, ставни болки, дерматити, стомашни и чернодробни заболявания във вид на запарка: по 2 чаени лъжички ла ситно нарязани плодчета се заливат с 2 чаени чаши вряща вода, като след изстиване течността се прецежда и се сварява със захар на водна баня, докато се получи гъстотата на сироп. От сиропа се взема ло чаена лъжичка преди ядене 3 пъти на ден по указания и под контрола на лекаря.

Може да се прави и инхалация при задух и бронхит, а също така и бани при екземи. Употреба: вътрешно: 3 пъти дневно се приема по 1 плодче (до 15 плодчета и обратно до 1), а като чай 2-3 чаши на ден. Сушените хвойнови плодчета може да ги счукате в хаванче като черен пипер. След това може да ги използвате като добавка за месни супи (1 ч.л. за 4-5 порции), дивечово месо, зеленчуци, салати, сурови блюда. 

При сухата дестилация на хвойновата дървесина се получава хвойнов катран, който се употребява във форма на маз и спиртни разтвори или сапуни при кожни възпаления. Етеричното масло от билката се употребява за втриване по кожата при ревматични болки. Използва се и в парфюмерийната промишленост. 

Дървесината (главно от корените) на хвойната е ароматна и червеникава и се използва нашироко в мебелната промишленост. От нея се получава и доброкачествен въглен, който се употребява в производството на барут. Важно е да знаете, че не трябва да се приема, ако имате възпаление на бъбреците. Бременните жени също не трябва да използват тази билка.