Черешите са малки костилкови плодове, с едновременно близък и различен вкус. Цветът им може да варира от жълт до тъмно червен. Те са богати на антиоксиданти, минерали и витамини, пише puls.bg. Използват се в различни кулинарни ястия, десерти и напитки. Могат да се консумират пресни, замразанеи, сушени или под формата на сок.

Какви са ползите на черешите?

1. Чаша сурови череши без костилка (около 150 г) съдържа 97 калории, 25 г въглехидрати, 3 г фибри, 2 г протеин, витамин С, витамин К, манган, мед, магнезий и калий.

2. Богати са на антиоксиданти. Черешите са много богати на антиоксидантни и са пълни с противовъзпалителни съединения. Антиоксидантите предпазват от хронични заболявания и преждевременно стареене.(2) Черешите съдържат полифеноли (растителни химикали), които помагат в борбата с клетъчни увреждания и предпазват от развитието на рак, диабет, сърдечни заболявания и някои хронични заболявания. 

3. Помагат на сърцето. Черешите предпазват от развитие на сърдечни заболявания. Те са богати на хранителни вещества, включително калиеви и полифенолни антиоксиданти. Само чаша пресни череши осигурява 10% от дневната препоръчителна доза калий, който поддържа нормалния сърдечен ритъм, намалява натрия в тялото и регулира кръвното налягане. Калият се свързва с намален риск от инсулт. 

4. Повлияват симптомите при подагра и артрит. Черешите намаляват симптомите на артрит и подагра заради противовъзпалителните си свойства. При подаграта има натрупване на пикочна киселина, която може да доведе до подуване, болка и възпаление в ставите. Черешите могат да намалят нивата на пикочната киселина.

5. Забързват възстановяването на мускулите след упражнения. Черешите, най-вече под формата на сок, могат да помогнат, като облекчат мускулната болка, увреждането и възпалението, вследствие на упражнения, при елитни спортисти, колоездачи и други. Други ползи от консумацията им са, че чрез нея се управляват нивата на кръвната захар, холестерола.

6. Могат да се справят дори и с безсънието, тъй като са източник на мелатонин “хормон на съня".

Както сладките, така и тръпчивите видове се съчетават добре с различни храни. Някои рецепти с череши включват: плодова салата, сушени парченца череши, комбинирани с черен шоколад, кисело мляко със замразени череши, овесени ядки и чия, пресни или варени череши като добавка към пай, сладолед, крамбъли и смути. Може да се приготви черешов барбекю сос, който може да се сервира с месо. Като напитка може да се приготви газирана вода със сок от череши, лед и резен лимон.