Ако не сме от големите чистници, вероятно гледаме да си спестяваме енергията за по-основното чистене у дома веднъж на две седмици или един път в месеца. Въпреки че това също може да е ефективен метод, все пак има определени неща, които трябва да се почистват ежедневно.

И това далеч не означава, че за целта са ни необходими някакви специални препарати или уреди, а единствено основните средства, които така или иначе имаме подръка. Така домът ни ще е не само по-спретнат, но и ще ни е по-лесно да го почистим по-основно, когато настъпи времето за това.

Бутилката за вода

Бутилката за вода за многократна употреба е едно от нещата, които са навсякъде с нас през целия ден и се нуждае от всекидневно почистване, за да не развие бактерии и мухъл. Ако материалът, от който е направена, го позволява, можем да я сложим с останалите съдове в миялната, или пък да я измием на ръка с топла вода и препарат.

Кафе машината

Въпреки че кафе машината не се нуждае от "пълно обслужване" ежедневно, е добре да почистваме някои компоненти всеки ден. Това са приставката за правенето на млечна пяна, в случай че си правим капучино, както и контейнера, в който се събира отпадъчното кафе, ако пък имаме кафе автомат.

Домакински съдове

Добре е да отвикнем от навика да трупаме мръсни чинии в мивката или пък в миялната. Съдовете трябва да почистваме всеки ден, в противен случай рискуваме по тях да засъхне мръсотия, която се почиства по-трудно, а в дома ни да се разнесе неприятна миризма.

Кухненска мивка

Тъй като лесно се замърсява и оцветява заради честата употреба, е добре да почистваме кухненската мивка всеки ден. За целта е нужно да я изплакнем след като сме измили чиниите и да я избършем с гъба и кърпа.

Кухненски плот

След всяко готвене, кухненските плотове и котлони обикновено са покрити с петна и пръски от мазнина. За да не се натрупва мръсотия по тях и да не се развият вредни бактерии, е нужно да ги почистваме винаги в края на деня.

Кухненски под

Тук не става дума за почистването на пода с кофата и парцала, което обикновено е част от по-основното чистене на дома. Въпреки това е добре измитането на кухненския под от трохите и попаднали други дребни боклуци след вечеря да се превърне в ежедневен навик.

Кухненската гъба

Тъй като ги използваме дори по няколко пъти на ден, за да измиваме съдовете, кухненските гъби също изискват хигиенна поддръжка. Можем да ги почистваме с препарат и след това да ги оставим да се изсушат.

Стъклените врати на душ кабината

Твърдата вода може да остави петна по стъклените врати на душ кабината, които да засъхнат и да бъдат по-трудни за почистване по-късно. За да предотвратим това, е добре да избърсваме стъклото всеки ден или след всяко ползване на душа.

Плота в банята

Него също е препоръчително да почистваме ежедневно, след като сме използвали продукти като паста за зъби, грим и друга козметика. Те лесно могат да оставят петна по повърхностите в банята, които да засъхнат и да да станат по-трудни за премахване, докато дойде време за по-основното почистване, пише marthastewart.com.