Sofia24.bg ще ви разкаже за една билка, която лекува стомаха, прочиства кръвта и помага при лечението на кисти. Растението е известно като калоферче, но се нарича още и балсамна хризантема или турта. Цветовете му са жълти на цвят и цъфтят през лятото. На височина достига до 120 см. Листата му са богати на етерично масло, витамин С, каротин и минерални соли. 

Отглежда се в Европа, Азия и Америка. Познато е и на народите в Русия, които го наричат канупер. Ароматът му е нещо средно между аромата на джоджен и лимони. Обикновено у нас се отглежда като градинско цвете. В Централна Европа обаче, листата му, докато са все още пресни, се ползват в кулинарията, предимно като подправки за супи. В диво състояние расте по скалите и се среща рядко, но се отглежда и в култивирано състояние в градини. 

Може да се използва като билков чай и е полезно, ако страдате от колит, глисти, невроза, ревматизъм, както и при камъни в бъбреците и жлъчката. Има леко горчив вкус и силен аромат, който не се загубва при сушене. Докато се суши обаче, билката трябва да бъде оставена на място, което не се огрява от слънцето, както и на проветриво място.

Калоферчето се препоръчва при миома на матката, кръвоизливи, маточни кръвотечения, кисти и мастопатия. За външно приложение се използва при хемороиди. При настинки също се пие чай от калоферче. Напитката се препоръчва и при спазми на стомаха, препоръчва се и при раждане.

Листата могат да се събират по всяко време на годината, като се отрязват с остри домакински или градински ножици. Но етеричните масла са в най-голяма концентрация непосредствено преди цъфтежа. Калоферчето действа като апетитовъзбуждащо средство. Влиза в състава на много чайове, създадени за прочистване на кръвта. Употребата му се препоръчва и при миома на матката. Помага също и при лечението на кисти и мастопатия. 

За външно приложение е много ефикасен лек при хемороиди. Лекува и симптомите на ревматизъм. В миналото билката се е използвала за очистване от глисти и при други стомашни паразити.  

Като подправка се употребява предимно към супи или ястия с агнешко месо, но пестеливо, заради подчертано горчивия си вкус. Може да се добави в стрито състояние и към луканки и суджуци. Калоферчето обичайно се слага там, където се използва розмарин. В прекомерни дози може да е токсично, затова го приемайте под лекарско наблюдение.