Световният икономически форум излезе с прогноза за влиянието на технологиите върху пазара на труда. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарии от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Изследването е направено на базата на 1500 технологично насочени компании и съобразява своите прогнози с това, което получава като обратна връзка от работещите в компаниите. "Изкуственият интелект ще създава много работни места от нов тип, такива, каквито дори не можем да си въобразим към днешна дата, но ще има и много, които ще изчезнат. Нови работни места ще има в сферата на структурирането, обработването на големи данни, изменението на климата, управлението на околната среда, криптирането. Ще има необходимост от специалисти, които да разработват технологии в селскостопанския сектор и образованието“, обясни доц. Тодорова.

Тези промените ще станат много по-бързо, отколкото се очаква, прогнозира тя. Очакванията са били, че до 2020 г. изкуственият интелект и новите технологии ще навлязат в около 50% от различните бизнес сектори. Това обаче се е случило в 34% от дейностите, базирани на технологии. "Но сега заради големите езикови модели се очаква това рязко да се промени и да има голям бум. Прогнозата е, че до 2027 г. най-търсените специалисти ще бъдат тези по изкуствен интелект и машинно обучение, включително инженери на задания/промптове. Ще се търсят също специалисти по устойчивост в контекста на екология и зелени технологии, анализатори на информация и информационна сигурност. В същото време се очаква да намалеят длъжностите в чисто чиновническите и секретарски дейности – пощенски услуги, касиери, билетни служители, счетоводители“, изброи футурологът.

Заради необходимостта от преквалификация ще се появи необходимост от много нови работни места в сферата на образованието. "Компаниите, които са били запитани от Световния икономически форум, казват, че около 80% от работниците им имат нужда от преквалификация. Затова се очаква заетостта в образователната индустрия по цял свят да нарасне с 10-15%. Проблемът е, че към момента няма такива обучители и кой да обучи самите тях“, отбеляза Мариана Тодорова.

Най-важните принципи и умения на бъдещето са аналитично, критично и творческо мислене, устойчивост, гъвкавост и ловкост, емоционална интелигентност, емпатия, активно слушане, лидерство и социално влияние.