Сауидитска Арабия обяви, че ще построи увеселителен парк, базиран на японското аниме Dragon Ball. Новината бе посрещната със смесени чувства от феновете, пише BBC.

Увеселителният парк ще включва 70-метров дракон, обяви фирмата изпълнителн на проекта. Той ще бъде първият в света от своя вид.

Новината за мегапроекта бе посрещната много критично от феновете на поредицата. Техните критики бяха насочени основно заради репутацията на Саудитска Арабия по отношение на човешките права.

Увеселителният парк ще покрива повече от половин милион квадратни километра. Това се казва в официално съобщение от Qiddiya Investment Company, която е изцяло контролирана от правителството на арабската държава.

Toei Animation, японската продуцентска компания, която стои зад анимето, казва, че плановете са за дългосрочно сътрудничество със Саудитска Арабия.

На официалния сайт на Dragon Ball се казва, че паркът ще включва увеселително влакче вътре в самия дракон, който се казва Shenron.

Защо Саудитска Арабия предприема този проект?

Арабската държава има дългосрочен план за диверсифициране на приходите в своята икономика и намаляването на зависимостта от петролните залежи. Паркът, който ще се намира близо до столицата Рияд, е част именно от този план.

Реакцията на обществеността

Част от феновете посрещнаха новината с положителна реакция. Други обаче осъдиха франчайза заради решението паркът да бъде построен именно в арабската страна.

Държавата отдавна е критикувана заради незащитата на човешките права, за позицията на жените в обществото, за непризнаването на правата на хората с различна сексуална ориентация.