Смъртността сред работещите американци на средна възраст е много по-висока, отколкото тази на техните връстници в останалите страни с висок стандарт на живот. Това пише Newsweek

През последните три десетилетия повечето страни с висок жизнен стандарт отбелязват спад в смъртността във възрастовата група между 25 и 64 години. Според учени от Оксфорд и Принстън обаче в САЩ ситуацията е много по-различна, а в последните години тенденцията дори се е обърнала.

Използвайки данните на Световната здравна организация за периода между 1990 и 2019 година, учените установяват, че смъртността при американците на средна възраст е 2,5 пъти по-висока спрямо останалите държави по света с висок жизнен стандарт. Проучването, публикувано на 21 март в Международния журнал по епидемиология, дори не взима предвид последиците от COVID-19, тъй като след пандемията продължителността на живота в САЩ дори спадна спрямо останалите държави от същия ранг.

По-високите стойности на смъртност се дължат на транспортни произшествия, самоубийства, убийства и свръхдози. Например между 2000 и 2019 година смъртността вследствие на употребата на наркотици скача с близо 10%. Учените подчертават, че все повече хора умират заради сърдечно-съдови заболявания, заболявания на метаболизма, проблеми с дихателните пътища и нервната система.

"През последните три десетилетия смъртността при хората на средна възраст в САЩ се влошава значително спрямо останалите държави със същия жизнен стандарт, а във възрастовата група между 25 и 44 години дори надминава тази в Централна и Източна Европа“, казва един от съавторите на проучването от Центъра за демографски науки в Оксфорд – Катаржина Донец.

"Това е изненадващо, имайки предвид, че не много отдавна някои от останалите страни (бел. от ред. – в Централна и Източна Европа) имаха много по-висока смъртност в трудоспособна възраст заради постсъветските кризи“, допълва той.