Силното топене на полярните ледове забавя въртенето на Земята. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Дънкан Ангю от Калифорнийския университет в Сан Диего прави прецизно измерване и установява, че ледовете се топят в пъти по-бързо от предходни години. С помощта на компютърни симулации той успява да изчисли, че полюсните шапки стават по-леки и това води до натежаване в областта на екватора.

"Той е изчислил, че универсалното време, което ползваме по Гринуич и изчисляваме различните времеви зони, ще трябва да се коригира, като още догодина трябва да се отнеме 1 секунда и това да продължи всяка следваща година. Така денонощието ще се скъсява“, обясни доц. Тодорова.

Това ще повлияе всички сфери на човешкия живот, отбеляза тя. "Може да доведе до огромен хаос във всички хронометри, компютри, сателитни системи и финансови пазари. Да не говорим за нашата дезориентация и възприемането ни на времето“, допълни футурологът.