В Иран няма ястие и напитка без шафран, видя Sofia24.bg. В Древна Персия са били убедени, че шафранът допринася за дълголетие, здраве и мъдрост. Имах щастието да посетя Иран преди броени дни и да разгледам всичките забележителности, едно от които безспорно е невероятната иранска кухня!

Иран е забележителна страна. Наистина страна на контрастите, всичко има своята красота и индивидуалност. Техеран – столицата на Иран e разположена в подножието на планинския масив Елбрус, с население 19 млн. жители. За първи път Техеран е бил избран за столица от Ага Мохамад Хан през 1796 г.

След това столицата се мести многократно в различни градове и Техеран е 32-та национална столица на Иран. Разгледах всичките ѝ забележителности. От учебниците по история сме запознати с древна Персия и нейните богатства.

Кой би могъл да си представи Персия без шафрана? Това, за което дълго може да се говори е иранската национална кухня и постоянното присъствие на шафрана в нея. Иранците са майстори в приготвянето на вкусни ястия. Отличават се от всички останали в света с традиционния шафран. Най-скъпата подправка в света.

Страната произвежда 95% от така нареченото "червено злато" и има дългогодишни традиции в култивирането на растението.

Някъде много на изток, из прашните полета на Иран расте подправката, която наричат "червеното злато". Едва ли ще намерите това място в туристическите брошури, то е само на стотина километра в посока към Афганистан, и е столицата на шафрана. Градът носи името Торбат Хейдарийе. Земята там цъфти в лилаво през октомври и ноември и цели семейства се заемат със задачата да събират ценната реколта. Подправката вирее по тези земи от 3000 години, разказват местните.

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар, културен вид минзухар от семейство Перуникови. Самото растение се нарича също съкратено шафран. Трите близалца на цвета и част от шийката му се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител. В Иран добитите количества достигат много над 300 тона на година.

Всичко доказва, че Иран е царството на шафрана. Разбрахме, че шафранът е много скъп. Но не мислих, че шафранът може да се слага във всичко което е на масата!

Ориз с шафран, чай от шафран, кисело мляко с шафран, захар /небет шекер/ с шафран, баклава с шафран, бисквити с шафран, омлет с шафран, пуканки с шафран, сладкиши с шафран, супа от леща с шафран, крем карамел с шафран, желе с шафран, таратор с шафран, дори печено кашу с шафран! 

Взех, че си купих шафран и ще се опитам да приготвя всичко изброено. Не си мислете, че шафранът е само за богатите. На улицата дори най-бедните пият чай с шафран и небетшекер с шафран на улична сергия на жар с обикновените хора - прекрасните гостоприемни и красиви иранци.

Най-обикновен черен чай, но с шафран. Вкусът и ароматът веднага се променят от шафрана. Има нещо много благо в този шафран. Иранците не пият чая със захар, те имат небетшекер на пръчки и на бучки също със шафран, дори в самите кристали на небетшекера се вижда вътре шафрана.

Донесох доста от този шафранов подсладител и ще черпя гостите си с него, както и с чай от шафран, разбира се, защото си купих ирански чай и истински ирански шафран.

Изобщо иранската кухня е изцяло под знака на шафрана.

Ето някои рецепти, които със сигурност ще ви пренесат в един друг свят.

ШОЛЕЗАД (СУТЛЯШ)

Продукти: 2 ч. ч. дребнозърнест ориз, 8 ч. ч. вода, 1 л прясно мляко, 2 ч. ч. кафява захар, 1 ч. л. шафран, сол на вкус, 1/4 ч. ч. разтопено масло, ¼ ч. ч. розова вода, канела, ¼ ч. ч. ситно нарязани бадеми или толкова нарязан шамфъстък.

Измийте ориза няколко пъти, залейте го с водата с щипка сол и го сложете да се вари 25-30 минути до пълно омекване, като го разбърквате. Добавете млякото, захарта и канелата и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти леко. След това добавяте шафрана, разтворен в малко гореща вода, маслото и накрая розовата вода. Накрая добавете бадемите и разпределете в стъклени купички. Поднася се с няколко стръка шафран или канела и стрит шамфъстък.

ЕЧЕМИЧЕНА СУПА

Продукти: 1 ч. ч. ечемик, ½ ч. ч. зелена или червена леща, 6 ч. ч. вода, 2 средни глави лук, 1 ч. л шафран, 2 с. л. зехтин или олио, 1 с. л. сушена мента или магданоз, 1 ч .л. куркума, ½ ч. л. смлян черен пипер, 1 ч. ч. сварен нахут или червен боб – по желание накрая.

Сложете ечемика, лещата и подправките в тенджера и оставете да заври на умерен огън около 75 минути, като разбърквате от време навреме. По желание може да запържите лука, преди да го добавите в съда. Може да прибавите 1 ч. ч. сварен нахут или червен боб малко преди сервиране.

СУПА С БОБ, НАХУТ, ЛЕША И СПАНАКПродукти: 1/4 ч. ч. нахут, 1/4 ч. ч. боб, 1/4 ч. ч. леща, 1/4 ч. ч. олио, 2 ч. л. куркума, 2 ч. л. джоджен, 10 скилидки чесън, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. черен пипер, 1/2 кг спанак, 100 г магданоз, 100 г праз, 100 г кориандър, 240 г фиде, 1 ч. ч. сметана, 10 ч. ч. вода, 4 глави лук.

Бобът и нахутът се накисват цяла нощ. Варят се заедно. Щом омекнат, се прибавя лещата. Лукът се запържва. Прибавят се джодженът и куркумата, сол и черен пипер. Слагат се спанакът, магданозът, празът и кориандърът да врят на тих огън 30 минути. Тази смес се изсипва при ястието и се оставя да ври 30 минути.

Десет минути преди края на готвенето се слага фидето. Щом се свари, се добавя счуканият чесън и се разбърква. Поднася се топло, гарнирано със сметана или с гъсто кисело мляко.

ИРАНСКИ ОМЛЕТ

Продукти: зелени, червени и жълти чушки; люта чушка, лук и магданоз, 3 яйца, 150 г кашкавал, шафран и сол

Накълцвате всички зеленчуци на ситно и ги задушавате в зехтин. Добре разбитите яйца ги поръсвате с шафран и ги изливате в нагорещен тиган, предварително намазан със зехтин.

След като станат готови, добавяте плънката от зеленчуци. Затваряте омлета. Отгоре чуквате само един жълтък. Разтапяте малко кашкавал и го слагате върху затворения омлет за красота. Сервирате поръсено с магданоз.

ОРИЗ ПО ПЕРСИЙСКИ

Продукти: 2 ч. ч. ориз басмати, 1 ч. ч. пълномаслено кисело мляко, 2 жълтъка, ½ ч. ч. зехтин, 1-2 ч. л. шафран, 70 г по-едри стафиди, 50 г сушени червени боровинки, 20 г масло, хималайска сол, ½ ч. л. кафява захар.

Накисвате сушените плодове в студена вода и оставяме настрана. Измивате ориза, след това с щипка сол го слагате в тенджера с 2,5 л гореща вода да се свари до полуготовност за 5-7 минути. Бъркате с дървена шпатула, за да не залепне за дъното на тенджерата.

Отцежда се в гевгир и се охлажда със студена вода, тръска се няколко пъти, за да не се слепи. В хаванче сипвате шафрана и захарта, внимателно ги разтривате, добавяте 2 с. л. топла вода и оставяте настрана.

В голяма купа слагате киселото мляко, жълтъците, олиото, щипка сол и шафрана. Разбърквате добре, добавяте отцедения ориз и разбърквате с шпатула. Внимавайте да не смачкате вече крехките зърна ориз.

В тиган разтопявате маслото, добавяте изцедените сушени плодове и ги запържвате леко, докато стафидите се надуят.

Вземате стъклена тавичка и я намазвате с олио – стени и дъно. Изсипвате половината от оризовата смес, заглаждате внимателно, изсипвате сушените плодове, подреждате ги равномерно и изсипвате останала част от ориза. Заглаждате внимателно и леко натискате с дъното на стъклена чаша. Добре опаковате тавата в горната част с готварското фолио.

Печете на 200 градус, докато оризът в долната част на тавата стане златен.

Изваждате и слагате настрана за 10 минути. Махате фолиото, обръщате ориза и сервирате, като преди това обилно сте го поръсили с червените боровинки.

КЕБАП

Продукти: 1кг телешка кайма, 1 глава лук, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. черен пипер, 2 ч. л. куркума, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. индийско орехче, 1 ч. л. кардамон, 1/2 ч. л. кимион на прах.

Смесете всички съставки с ръце. Вземете около 1/4 от сместа и направете топче. Сложете малко олио в един тиган и с ръце разположете каймата върху цялото дъно на тигана, като голямо кюфте.

След като се запържи леко, с шпатула или нож нарежете каймата на ивици. Изпържете добре и от двете страни.

Сервирайте върху подложка от бял ориз басмати с шафран или всеки вид лаваш – арменски, ливански, и със салата.

ОРИЗ ЗА ГАРНИТУРА

Продукти: 1 ч. ч. ориз басмати, 2 ч. ч. вода, ½ връзка пресен магданоз, ½ връзка пресен копър, ½ връзка пресен кориандър, щипка шафран и щипка кафява кристална захар (по желание), ½ ч. л. хималайска сол

Измийте ориза и го сложете с водата и солта да заври на умерен котлон. В хаванче стрийте шафрана и кристалната захар – залейте с30 мл гореща вода и оставете да се разтвори добре. Накълцайте пресните подправки. След като оризът заври, намалете котлона на слабо и захлупете плътно с капак. След като водата изври напълно и по повърхността на ориза се виждат малки дупки, полейте с разтворения във водата шафран, така че по-голямата част от ориза да си остане бяла и само някои участъци да бъдат жълти. След това добавете зелените подправки и разбъркайте внимателно с голяма вилица, за да получите рохкав ориз.

Похлупете отново с капака и оставете за още поне около 20-30 минути. Тази гарнитура се съчетава добре с грах, зелен боб, бакла, задушени зеленчуци и др.