Тази килимарска работилница представя не типа домашен хоризонтален стан, а вертикален стан, защото на такъв са работили нашите жени. Това сподели в предаването “Туризмът на фокус" с водещ Ася Александрова, директорът на Исторически музей Малко Търново - Маргарита Филчева.

Историческият музей в гр. Малко Търново е включен в списъка на 100-те национални исторически обекта и се намира на 7-мо място в него.

Кога се ражда идеята за създаването му?

"Идеята за създаване на музей, така да го кажем в Малко Търново, идва от един наш учен, траколог, проф. Александър Фол, който е и наш патрон, тъй като на по-късен етап ние носим вече и неговото име. Но да започнем от самото начало през далечната 1983 г. се заражда и нашияt музей, осъществява се тази идея да има музеен комплекс в Малко Търново. Като първоначално музейният комплекс е под името “Странджа", на самата планина кръстен съответно, като е бил и клон към Регионален музей - Бургас тогава", каза Филчева.

Какво може да бъде видяно в раздел “Етнография"? 

"Ние сме разделени в няколко сгради. И в една от сградите е експозиция “Етнография" и представя съответно странджанският бит и занаятите, които са били в Странджа практикувани. Странджанският бит, съответно дома на един странджанец и то от средна класа, така да го кажем е представено, с голямата, нали самата къща. Етнографската експозиция е трети тип странджанска къща, тъй като при нас се отличават четири типа къщи. Първият тип е земълната къща, която е била с конструкция изцяло от дърво, която в днешно време вече не съществува. Втори, трети тип странджански къщи, където първият етаж конструкцията е от камък, вторият етаж вече е дърво. И четвъртият тип, градският тип къщи, това са чорбаджийските къщи още. Етнографската ни експозиция е разположена в такава трети тип странджанска къща, която принадлежи и е принадлежала на капитан Стамат Икономов, това е родната му къща, запазена е съответно. И там е изложен този странджански бит и част от занаятите, които са се практикували в Странджа".

Казват, че раздел “Природа" е единствен по рода си. Защо?

Тук вече е много интересно, защото цяла Странджа е много интересна като природа. В този раздел, който ви представяме, хората ще се докоснат до видовете дървета - от широколистните, които се срещат при нас, от иглолистните видове. Растителният свят, който представя самата планина пред своите посетители. Животинският свят, също със звуци, е представен при нас. Интересна е странджанската зеленика, сега предстои Фестивалът на зелениката.

Кога?

Май месец в Странджа. На 12 май, в с. Граматиково е 20-то юбилейно честване на Фестивала на зелениката. Така че който желае също може да отиде на място, защото ще има програма, която също ще бъде най-вероятно богата. Това вече колегите от Природен парк “Странджа" могат да кажат от тук нататък какво ще подготвят. Странджа е много богата планина, така че и растителният, и животинският свят са интересни. т

В Странджа виреят повече от 540 лечебни растения, но само една билка я наричат “чудото на Странджа" - Кримски чай. Твърди се, че съществува от 60 млн. години, заплашена е от изчезване, ето защо е вписана в Червената книга на застрашените видове в България. Местните казват, че помага за всичко, че има чудодейно действие.