Революционна нова опаковка ще доведе до нов тип съхранение на храните. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Американският стартъп Packaging Digest, базиран в Бостън, разработва обещаваща технология за екологосъобразни опаковки. "Те наподобяват кората на плодовете – те са разградими, ядливи и съдържат много витамини и минерали. Създателите наричат своите изобретения "библиотека“ от опаковки, защото имат много видове, с различен вкус, характеристики и цветове“, разказа доц. Тодорова.

Масачузетският технологичен институт в Бостън също работи по проект за замяна на пластмасовите опаковки. Учените откриват начин за извличане на целулозни кристали от дървесните клетки. "Те представляват полимери, близки като характеристики до пластмасата. От тях могат да се правят всякакъв тип опаковки и да заместят почти изцяло пластмасовите продукти“, обясни футурологът.

Като суровина се използва остатъчен дървен материал от производства. "Единственият проблем е, че при различни температурни условия тази целулоза се свива, тъй като водата от нея се изпарява. Предполага се, че и самият материал ще се свива. В момента се работи по това как да бъде направен той устойчив така, че да не променя характеристиките си“, допълни Мариана Тодорова.