Родът репей е родом от Европа и Азия, но видовете са широко разпространени по целия свят. Ползите от това растение са много, но акцентът днес ще бъде върху благотворното му влияние върху регенерирането и растежа на косата.

Повод за статията е писмо на читателка на Blagoevgrad24.bg и ефектът от ползването на серум със съдържание на репей.

Дълбоко искаме да подчертаем, че не става въпрос за рекламен материал и конкретни марки и производители няма да бъдат цитирани. На пазара има различни видове серумипродукти със съдържание на серум от репей – напълно достъпни в аптеките, специализираните магазини и сайтовете. Въпрос на личен избор е кой конкретен продукт ще изберете. Важното е, че има ефект върху косопад, "плешиви петна", накъсване на косата и бавен растеж.

В писмото до редакцията се казва: Млад човек съм, нямам проблеми с косата, но майка ми беше чула за благотворното влияние на серума с репей. Поръчахме и дори на шега, започнах да се пръскам след всяко измиване. Гледайки се в огледалото, установих, че така наречената "бебешка коса", сякаш се сгъстява. Извадих своя снимка от края на есента и си направих нова сега. Да, ефект се забелязва. Тези участъци при връзване на косата, които изглеждат по-редки, са се сгъстили. 

Няма да правя реклама на конкретен продукт, много са и на различни фирми, но сякаш с всяко напръскване косата ми започва да се сгъстява".

Момичето изпраща и снимки, доказващи твърдението й.

Проверяваме какво пише за ефектите на репея – Активните съставки на репейя проникват през кожата, за да подхранват скалпа и корените на косата, подобрявайки техните функции. 

При редовна употреба косопадът намалява, възстановява се кератиновата структура на косъма и се стимулира растежа на нова коса. Тя става по-силна, по-плътна и пълна с блясък.

Репей: Растенията от този род имат тъмнозелени листа, които могат да достигнат до 70 см на дължина. Те обикновено са големи, груби и яйцевидни, като по-ниските са с форма на сърце. Отдолу са вълнисти. Листните дръжки обикновено са кухи.

Народните билкари смятат изсушения репей за диуретик и средство за пречистване на кръвта. Семената от обикновен репей (A. lappa) се използват в традиционната китайска медицина под името niubangzi.

Репеят е традиционна лечебна билка, използвана при много заболявания. Екстракт от корен от репей се използва в Европа за лечение на скалпа, а в Америка листата се задушават с мляко и се използват като противоотрова при ухапвания от гърмяща змия