В забързаното ни ежедневие въглехидратните закуски са се превърнали в навик за мнозина. Тестените и сладки храни са достъпни и лесни за консумация, дори и на крак, по път към работа. Но има една доста основателна причина да променим коренно отношението си към закуската.

Макар въглехидратите да не са лоши в своята същност, тъй като са основен източник на енергия и ни осигуряват фибри, полезни за храносмилането и балансираните нива на холестерол, те обикновено водят до покачване на кръвната захар, особено ако ги консумираме самостоятелно или в голямо количество.

Ако пиковете на глюкозата в кръвта ни се случват често, клетките ни спират да реагират на инсулина. Това е хормонът, който сигнализира на клетките да използват глюкозата като енергия. Когато това не се случва, означава, че най-вероятно имаме натрупване на захар в кръвта или инсулинова резистентност, пише lifestyle.bg.

Развитието на диабет тип 2 е значителен здравословен проблем в световен мащаб и затова учените правят различни проучвания, чрез които да дадат насоки за справяне със състоянието. Според здравните експерти всички, дори и тези в преддиабетно състояние, не е нужно да се откажат изцяло от въглехидратите. Но уточняват, че реда, в който ядем храните, е от съществено значение.

Те съветват винаги първо да ядем зеленчуците, защото по този начин се отчита по-малък скок в глюкозата след хранене. Този ефект се наблюдава и при хора с нормална кръвна захар и е от полза и за тях. Когато хапваме можем също така да комбинираме зеленчуците с протеин. Но важното в случая е да оставим въглехидратните храни за накрая.

Доказано е, че пиковете в глюкозата, които причиняват въглехидратите, когато ги ядем самостоятелно и в голяма количество, ни карат да чувстваме постоянен глад през целия ден. И тъй като най-често хапваме въглехидратни храни именно на закуска, е препоръчително да ги заместим със зеленчуци, включително в началото на деня.

Учените поясняват, че глюкозата в кръвта ни обикновено се повишава повече след закуска, а не толкова след обяд или вечеря, тъй като стомахът ни е останал празен през нощта. За да бъдем сити, енергични и да започнем деня си със стабилни нива на кръвната захар, за закуска можем да си приготвяме зеленчуков омлет например.

Но както подчертават здравните специалисти, спазването на последователността при консумиране на храните от различните групи не е абсолютната панацея. Този метод може да даде благоприятен ефект когато бъде комбиниран с други полезни ежедневни навици. Сред тях са бавното и осъзнато хранене, качественият сън и редовната физическа активност, пише Time.