Паркът зад хотел Санкт Петербург се продава за над 14,4 млн. лева, разбра Plovdiv24.bg. В сайта на частните съдебни изпълнители е публикувана обява за търга. Имотът е над 16 декара и се намира на ул. “Полковник Сава Муткуров" в район “Северен". Поземленият имот е в урбанизирана територия и е предназначен за комплексно застрояване.

Според публикуваната документация собственикът е фирма “Парадайс Гардън Резидънс" ЕООД с управител Борислав Борисов. При направена справка в Търговския регистър се вижда, че едноличен собственик на капитала е Байрам Солак, при внесен капитал 2 лева.

За последния се твърди, че е дясна ръка на йорданския бизнесмен Таха Рахман. Предприемачът имаше намерение да построи три 20-етажни блока с висящи градини, детски и спортни площадки. Според ОУП от 2007 г. на този терен трябва да има 70% зеленина. 

Частният съдебен изпълнител Росен Раев е обявил срок на търга - от 15 април до 15 май. Началната цена, от която може да започне наддаването е 14 417 120 лева. Върху имота има наложени тежести: искова молба от “Евроспорт Ин" ЕООД, възбрана от териториалната дирекция на НАП - Пловдив, възбрана от “Тарамекс" ЕООД, чийто управител през 2018г. е бил именно гореспоменатият Борислав Борисов, сегашен управител на задлъжнялото дружество.

Задатъкът е 10% от първоначалната цена. Ако има нов собственик, след проведения търг, той ще бъде обявен на 16 май.

Припомняме, че сагата с имота, който пловдивчани наричат “паркът за хотел Санкт Петербург" започна през 2019 година, когато теренът се сдоби с нов собственик, който имаше намерение да строи жилищни кооперации. Тогава бяха изсечени дърветата и започна подготовката на терена за строителството. Тогава живущите наблизо, а и голяма част от пловдивчани се възпротивиха на това намерение. След множество протести собственикът отложи плановете си за строителство. Гражданите искаха общината да откупи имота, като се оказа, че не беше актувала бункер и тоалетна. 

В резултат на обществения натиск в новия ОУП от 2022 г. имотът бе отреден като зелена площ, а по-късно Общинският съвет прие и решение да го отчужди.

Имотът е в съседство с ОДЗ “Славей" и основно училище “Райна Княгиня" затова хората предлагаха да се промени предназначението му от жилищни нужди за образователни такива, като се построи още едно детско заведение, само и само да нямат високи сгради пред прозорците си.

Тогава собственикът бизнесменът Байрям Солак подаде жалба в Административния съд, който оспорва отреждането на терена от 16 декара за зелена зона.

Миналата година теренът се превърна в змиярник, тъй като тревите бяха стигнали човешки бой. 

Битката за парка изглежда обаче загубена, след като в началото на април 2024 г. Административният съд в Пловдив отмени решението на Общинския съвет от 24 ноември 2022 г. в Пловдив за отреждането на парцела зад хотел "Санкт Петербург" за озеленяване при промяната на Общия устройствен план. 

Всичко по темата “Нередности в “Северен", може да си припомните от информацията в нашия сайт.