Делото за запазването на парка зад хотел "Санкт Петербург" в Административния съд в Пловдив беше отложено за септември заради неизготвена експертиза. То е образувано по жалба на бизнесмена Байрям Солак, който оспорва отреждането на терена от 16 декара за зелена зона, предаде репортер на "Фокус".

Според Общия устройствен план на Пловдив от 2007 г. имотът е бил предназначен за комплексно застрояване. Когато частният собственик започна да изсича дърветата и да подготвя терена за застрояване, последваха протести и силен граждански отпор. В резултат на обществения натиск в новия ОУП от 2022 г. теренът е отреден като зелена площ, а по-късно Общинският съвет прие и решение да го отчужди. Към 2019 г. пазарната оценка на имота е 14 милиона лева. 

Собственик на имота е фирма "Парадайс Гардън Резидънс" ЕООД на Байрям Солак, за когото се твърди, че е дясна ръка на йорданския бизнесмен Таха Рахман. Предприемачът има намерение да построи три 20-етажни блока с висящи градини, детски и спортни площадки. Според ОУП от 2007 г. на този терен трябва да има 70% зеленина. 

Байрям Солак обжалва именно отреждането в новия ОУП, в който имотът е записан като зелена площ. 

"Съдът е назначил вещо лице от София, за да няма възможност за зависимост на някое вещо лице от Пловдив, както се е случвало. Следим казуса отблизо и сме готови за ефективни граждански протести. Надяваме се справедливостта да възтържествува" - заяви Асен Костов, председател на Инициативния комитет за запазване на парка. 

Община Пловдив притежава една тоалетна и един бункер, който обаче не е вписан поради грешка в кадастралния план. 

Костов предупреди, че ще има мощни граждански протести, ако общината изгуби делото. Закани се, че ще вдигне целия град и пловдивчани ще блокират движението.