RAF разработва безпилотен минихеликоптер, наречен Jackal, способен да изстрелва управляеми ракети, пише Daily Mail.

Ръководителите на авиацията поискаха лек "атакуващ дрон“, след като видяха ефективността на такава технология във войната в Украйна .

Конфликтът се характеризира с евтини готови джаджи, адаптирани да станат платформи за оръжия.

Те включват дронове, които са преработени да хвърлят гранати върху танкове, докато кръжат над тях – което прави превозните средства беззащитни.

Въпреки това, до изобретяването на Чакала, безпилотните летателни апарати са били твърде нестабилни, за да изстрелват по-сложни оръжия.

При тестове дронът, който има осем ротора, се оказа ефективна платформа за изстрелване на 35-фунтови ракети, пълни с експлозиви.

Прецизно управляемите ракети Martlet могат да поразяват цели на разстояние до четири мили.

Jackal е разработен от Flyby Technology в Йорк, а поръчковите ракети от Thales в Северна Ирландия.

Технологията за стабилност на дрона и ниският откат на ракетите се оказаха печеливша комбинация в изпитанията, поръчани от Службата за бързи възможности на RAF.

Това трябва да бъде по-безопасна алтернатива на войници, които напредват с раменни оръжия или хеликоптери с екипаж, приближаващи се до вражески цели.

Бившият пилот на RAF Джон Паркър, главен изпълнителен директор на Flyby, каза: "Можем да седим на върховете на дърветата и да стреляме от разстояние, без да бъдем открити.

"Красотата на самолета е, че е бърз като пилотиран хеликоптер в полет.

"Можем да стреляме в позиция на висене или в движение. Така че можем да преследваме цел и да стреляме едновременно.

"Дните на боен пилот в пилотската кабина са преброени. Войната се променя и Шакал е част от това бъдеще.

Други отбранителни фирми разработват дронове, но се смята, че Jackal е първият по рода си, завършил успешно изпитанията на RAF.

Неговите ракети Martlet, които обикновено се изстрелват от раменни пускови установки или по-големи безпилотни платформи, могат да достигнат 1100 мили в час.

Те вече могат да бъдат изстреляни от Чакала благодарение на най-съвременната технология за стабилизиране, подробностите за която се пазят в тайна.

Когато са сдвоени с дрона, те могат да удрят пехотни части и бронирани танкове, които са близо до приятелски сили на бойното поле.

Джеймс Кеоун, експерт по ракети в Thales, каза пред The ​​Times : "Ракетата е проектирана да създава много ниска сила на отката на стартовата платформа, така че нямате тези нестабилности.

"Чакалът е много стабилна платформа, кръжи превъзходно и целта на нашето упражнение беше да покажем това.“

Г-н Keown каза, че изпитанието на Чакала е било "много визуално успешно“, добавяйки: "Когато видите леко, но мощно оръжие, изстреляно от толкова ниска платформа, ниско зависване, което хеликоптер не би опитал, това демонстрира способността.“

Филип Макбрайд, управляващ директор на Thales в Северна Ирландия, каза: "За мен беше привилегия да работя с екипа на Flyby върху това съкратено във времето и новаторско изпитание и доказа, че Thales и Flyby могат да дадат впечатляващи и гъвкави резултати, когато са фокусирани върху колективна, споделена цел.