Посребрен молив, за който се твърди, че е принадлежал на Адолф Хитлер, ще бъде продаден на търг в Белфаст следващия месец и се очаква цената му да достигне 80 000 паунда.

Смята се, че той е подарък за бившия нацистки диктатор от дългогодишната му партньорка Ева Браун за 52-ия му рожден ден на 20 април 1941 г., пише "Гардиън“, цитиран от Dnes.bg.

Моливът, първоначално закупен от колекционер на търг през 2002 г., е надписан с "Ева" на немски език и инициалите "AH".

Продажбата на разнообразни исторически предмети в Bloomfield Auctions в Източен Белфаст на 6 юни ще включва също снимка с автограф на Хитлер и рядко саморъчно написано писмо от кралица Виктория от 1869 г. за помилване на ирландски бунтовници, осъдени за измяна.

Карл Бенет, управляващ директор на аукционната къща заяви, че очакват интерес към предметите от цял свят.

"Значението на гравирания личен молив на Хитлер се състои в това, че той помага да се разгадае скрита част от историята, давайки уникален поглед върху личните отношения на Хитлер, които той старателно е криел от общественото внимание", каза той.

"Този любовен знак - персонализиран молив от Ева за рождения му ден - помага да се разкрие измамата зад публичната фасада на Хитлер".

Бенет добави, че напълно разбира защо хората могат да имат резерви към продажбата и колекционирането на предмети, принадлежали на диктатора