Всеки собственик на домашен любимец поне веднъж се е сблъсквал с проблема къде да остави кучето или котката си, докато е на почивка или работно пътуване, където няма как да го вземе със себе си. В повечето случаи се търси приятел, съсед или роднина, който да го гледа. В България все още има и т.нар. хотели за кучета, но недостатъкът при тях е, че в повечето случаи животните стоят затворени в клетка.

Според Петър Бояджиев това стресира животните. Затова той решава, че е време и в България да започне да се предлага услуга за споделено гледане на домашни животни. И така, в края месец юли тази година създава PetStay – първата българска платформа за настаняване на домашни любимци.

На какъв принцип работи платформата?

Платформата обединява собственици и гледачи, а принципът, на който се избира на кого да оставите кучето или котката си, е като в платформи като Airbnb. Има списък от хора, които предлагат домовете си, където да отседне домашният любимец, съответно има препоръки за въпросния гледач, както и рейтинг, който се определя на база различни показатели.

Буквално сме Airbnb за домашни любимци. Нашата мисия е да предоставим много лесна резервационна система, чрез която хората, които имат нужда да оставят някъде кучето си, да се свържат с човек, който иска да го гледа“, споделя Петър в разговор с Economic.bg.

Хората, които кандидатстват за гледачи, първо трябва да бъдат одобрени от екипа на Петър. "Нямаме изискване те да имат домашен любимец, но имаме неписано правило, че трябва поне няколко месеца в живота си да са се грижили за домашно животно. Защото само човек, който определен период се е грижел за куче или котка, знае всички тънкости“.

За момента платформата оперира на територията на София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново. Цените за една нощувка се определят от самия гледач, като за момента сумите варират от 25 до 50 лв. за нощувка. На платформата пък се заплаща 20% комисионна от гледачите на кучета. Официално PetStay стартира в края на юли и вече има 35 гледачи.

Плановете са платформата да събере гледачи от всички точки на страната, за да се създаде една "полезна екосистема“, а в бъдеще и излизане на международния пазар с първоначален фокус Гърция и Румъния.

Ще доразвием и самата платформа откъм функционалности. Ще добавим възможност за споделяне дали домашния любимец ще се гледа в собствения дом на гледача или на друго място. Освен това ще добавим и други животни освен кучета и котки“, уточнява Петър Бояджиев.

Как започва всичко?

Идеята за създаването на платформата хрумва на Петър съвсем случайно, докато е на почивка в чужбина с жена си. Там те се запознават с хора, които също имат домашен любимец и им разказват, че ползват услугите на такава платформа. Тогава той се замисля, че подобна платформа би била много полезна за българския пазар и решава да започне работа по нейното създаване. Но отнема година, докато успее да намери финансиране, с което да я разработи.

Записва се за акселераторска програма на Vitosha Venture, която печели и с част от тези средства дава началото на платформата.

Можех много по-бързо да създам сайта преди една година, когато дойде идеята и реших да се захвана с него, ако беше въз основа на нещо готово и купено. Аз обаче реших, че е по-добре да създам изцяло нова платформа, която да отговаря на нуждите на пазара и на модерния потребител“, казва Петър.