"Исках да съумея да пиша нещо по-леко, но не лековато и нещо по-ведро, дори хвърковато", каза Петя Кокудева, автор на детски книжки и пътешественик в ефира на предаването "Един неделен ден по шосето" по "Фокус", разказвайки за началото на своята писателска кариера.

По думите й подзаглавието на първата й книга "Детски стихотворения за възрастни" говори именно, че не е знаела за какъв вид читатели се отнася нейното творчество и сподели още, че от самото издателство са били притеснени и не са знаели в началото дали книгата й ще намери своята категоризация.

Според нея най-важна е темата за общуването с децата по различни начини. "Ние обитаваме страхотен дефицит на възможност за истинско общуване, тук говоря не само за дигиталните проявления на общуването, такова е моето наблюдение и при възрастните, и при децата. Много ми се иска когато се срещам с тях и на живо покрай книгите да им дам възможност за топъл контакт и сърдечно общуване", сподели писателката.

"Децата имат повече нужда от пример за сърдечно общуване", категорична е тя.

"Аз наистина вярвам, че децата, особено до една възраст, възприемат книгите в съжителство с друг човек. Виждам как съвместното четене, е това, което всъщност притегля дъщеря ми към книгите, а не самите книги", сподели Петя и допълни, че и те имат значение, но точно поради тази причина е много важно книгата да има и пласт за възрастни, и пласт за деца.

"Пластът за възрастни се утаява в децата без да е нужно те да го разбират на момента", обясни тя.