Теорията, че животът на земята е донесен от Космоса, се нарича панспермия. Това е една от основните хипотези за възникването му заедно с Теорията на Дарвин. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Според една от теориите първите микроорганизми са попаднали на Земята с метеоритите, които се разбиват на повърхността й.

Според друга животът е донесен тук съвсем целенасочено, като експеримент. "Дори тези, които лансират идеята, че нашата Вселена е холограма, разсъждават в тази посока. Учените се позовават на Втория закон за термодинамиката, според който вселената се разширява по принципа на ентропията. Според тях с изкуствения интелект информацията се синтезира, оптимизира и свива и няма логика, ако смятаме, че Вселената се разширява, изкуственият интелект и компютърните системи сега да работят обратно на този принцип. При холограмите трябва да има оптимизация на информация, а не разширение", обясни доц. Тодорова.

Как симулираната реалност се възприема от хората като истинска обаче остава загадка. "Как имаме усещане за реалност, как възприемаме холограмата и я материализираме, как са ни накарали да мислим и да живеем в тази заблуда все още е тайна", коментира футурологът.