Кратка интервенция в мозъка постига 90% успеваемост при пристрастени към алкохола маймуни. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарии от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

В САЩ около 10% от хората над 12-годишна възраст имат някакъв вид алкохолна зависимост. Проблемът с пристрастяването към алкохол е психологически, но и биологичеен. "Когато хората започват да пият, отделят голяма доза допамин. Това е хормонът на пристрастяването и краткото щастие. Но колкото повече те консумират, толкова повече способността на мозъка да отделя допамин във времето намалява", обясни доц. Тодорова.

Учените са решили да въздействат именно върху клетъчните тела, които произвеждат допамин, като за целта са използвали маймуни, които са пристрастили към алкохола. "Терапията кара мозъка да отделя допамин, независимо от приема на алкохол. При тежките алкохолици – в случая маймуни, потребността да пият спира. Подложените на терапията маймуни повече никога не са посегнали към алкохола. В контролната група маймуни отказалите се от алкохол са единици, вероятно следвайки примера на групата", обясни доц. Тодорова.

Терапията е инвазивна – в мозъка се инжектират гени, които увеличават синтеза на допамин, и вероятно в бъдеше ще бъде използвана само в най-тежките случаи на алкохолизъм, допълни тя.