Археолози са открили най-ранните пещерни рисунки в Южна Америка в аржентинска Патагония. Рисунките датират от преди 8200 години, пише Reuters.

895-те рисунки са били открити от аржентински и чилийски археолози в пещерата Huenul 1, скално убежище от 630 квадратни метра, разположено в провинция Неукен, на около 1100 километра югозападно от столицата Буенос Айрес.

"Успяхме да датираме четири черни шарки на пениформи, които са били нарисувани с въглен. Те се оказаха най-ранните директни датировки на пещерни рисунки в Южна Америка“, каза д-р Гуадалупе Ромеро Вилануева, автор на изследването, публикувано в списанието Science Advances.

Аржентинският археолог каза още, че откритието показва, че производството на пещерно изкуство е започнало в пещерата Huenul преди около 8000 години и че практиката да се рисува конкретният модел, наблюдаван в пещерата, е била поддържана за период от най-малко 3000 години.

Откритието предоставя доказателство за артистичните способности и културното предаване на обществата на ловци-събирачи, които са обитавали региона по време на средния холоцен, период от преди приблизително 7000 до 5000 години, и разкрива социоекологичната устойчивост на климата, както и служи като средство за комуникация между разпръснати популации.

"Вярваме, че тези изображения са част от мобилните групи ловци-събирачи, които са окупирали тази пещера и пустинните среди на Северна Патагония, на климатичните предизвикателства на период на екстремна суша, настъпил през средния холоцен", обясни Ромеро Вилануева, изследовател в Националния съвет за научни и технически изследвания на Аржентина.

Вилануева каза, че има други места в Южна Америка, които биха могли да имат по-стари пещерни рисунки, но които имат само относителна датировка, като аржентинската Куева де лас Манос, с пещерни рисунки, датиращи от преди 9500 години