Ново проучване показва, че 15% в САЩ от мъжете няма на кого да се обадят, ако имат нужда от помощ. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Очакванията към мъжете те да са по-силният пол и да направят успешна кариера по-бързо, за да подсигурят семейството, водят до тежки ментални проблеми. "Именно тези стереотипи, че мъжът трябва да е водещ, ги лишават от свободно време. Това свободно време се краде и от социалните медии и се оказва, че културата за приятелство, другарство и членство в различни клубове постепенно отпада“, коментира доц. Тодорова.

Имиджовият ефект на успелия, красив и метросексуален мъж също е много силен. "Това навлиза и в стайлинга, начина, по който изглеждат. Тези явления водят до себеусещане за загуба на идентичност и дълг да се следва тази модна конюнктура“, посочи футурологът.

Друг голям проблем е, че мъжете също страдат от психологическо насилие. "Но тъй като те са мъже и от тях се очаква да са по-силни, те нямат право да се оплакват от него. Наблюдава се при по-младото поколение. Поколението на средната възраст пък е раздвоено между двоичните  стандарти и това също  се изразява в тежки ментални проблеми. В САЩ вече има множество изследвания за нов тип психологически разстройства при мъжете “, допълни Мариана Тодорова.