Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон. Посетителите на плажа са останали без дъх, когато изплувала огромна, 7-футова (2 метра) риба с кръгло тяло, огромни перки и изпъкнали очи. Експерт идентифицира огромния вид като слънчева риба качулка (Mola tecta), която е една от най-големите костни риби в света и рядко се среща в Северното полукълбо.

Аквариумът в Приморския край получава съобщения за голямата кръгла риба, намерена на плажа в Гиърхарт, малко градче на около 80 мили (130 км) северозападно от Портланд, на 3 юни. Този екземпляр може да е най-големият от този вид, от който някога са вземани проби, според публикация във Facebook от Seaside Aquarium. След появата на новината за гигантската риба, Мариане Нийегаард, морски биолог в Нова Зеландия, която участва в откриването на M. tecta, се свързва с аквариума в Приморския край и я идентифицира като рядка слънчева риба качулка. 

Представители на Seaside Aquarium потвърдиха това, след като събраха снимки, измервания и тъканни проби от рибата. Дължината на измития екземпляр е 7,3 фута (2,2 м), което го прави вероятно най-големият представител на вида, от който някога са вземани проби. 

Слънчевата риба качулка е един от трите вида слънчеви риби от рода Mola. Другите два вида са океанската слънчева риба (Mola mola), която е най-разпространената от трите вида, и гърбавата слънчева риба (Mola alexandrini). Според Американския природонаучен музей и трите вида могат да достигнат дължина от около 3,3 метра и тегло до 2,3 тона (2 300 килограма). Слънчевите риби се хранят на дълбочина от 660 до 2 000 фута (200 до 600 м), където се хранят с медузи, малки риби и ракообразни. Докато ловуват, температурите могат да паднат до по-малко от 10 градуса по Целзий. 

Според проучване от 2015 г. понякога те са забелязвани да правят слънчеви бани близо до морската повърхност, за да регулират телесната си температура след ловните гмуркания, пише vesti.bg. За разлика от другите видове от рода Molar, които имат хребети и вдлъбнатини по тялото си, слънчевата риба качулка има гладко тяло и клавус - дебел, покрит с кожа дял в задната част на тялото, който служи като кормило за управление по време на плуване. Не е сигурно откъде се е появила слънчевата риба качулка и защо е изплувала на плажа Gearhart.