Въпреки факта, че оранжевите сочни мандарини са един от най-популярните плодове, не е препоръчително всеки да ги яде, предупреждава диетологът Елена Соломатина.

Мандарините съдържат огромно количество витамини, микро и макроелементи, антиоксиданти, съдържат и вещества, които инхибират растежа на гъбичките, които имат бактерициден ефект.

В допълнение, този цитрус съдържа диетични фибри, които премахват излишния холестерол и имат благоприятен ефект върху храносмилателния тракт, по-специално върху червата.

Особено полезно е да използвате мандарини през есенно-зимния период, в сезона на вирусни респираторни заболявания. 

Не за всички обаче мандарините са полезни. Хората със стомашно-чревни заболявания, гастрит, пептична язва, както и страдащите от висока киселинност, по възможност не трябва да ядат мандарини, а ако го правят, да внимават много.

Не трябва и да се вари кората на мандарините, защото може да е обработена с противогъбични средства и това да е опасно за здравето, пише zdrave.to. Специалистът посъветва и да се избягва да се пие под формата на сок, а да се яде целият плод.

На ден е хубаво да се ядат по две-три мандарини, като зависи и от здравословното състояние на всеки човек, поясни още диетологът.  

Още по-нежелателно да ядете мандарини на празен стомах, съветва Соломатина.