“И Сенко казва, аз му дадох една торба пари, много скъпо е било това нещо. Това е било от малкото посещения на Тесла в България, да донесе тази бобина на Сенко". Това заяви в предаването “Туризма на Фокус" с водещ Ася Александрова, актьорът-илюзионист Ненчо Илчев. Тази бобина е изложена в Музея на магията, който отвори врати преди шест месеца в родното село на актьора - Момчиловци.

“И тази бобина, която е изработил самият Никола Тесла, е едно от малкото неща в света запазени и изработени от Тесла, защото знаем, че той като умира всичко се засекретява и повечето от нещата изчезват. 

Към тази бобина, малко се отклонявам, прояви интерес и Копърфийлд, тъй като ходихме на турне с Любо Нейков във Вегас и гледахме спектакъла му. След спектакъла се срещнахме с Копърфийлд и си говорихме. И той така в началото никакъв интерес не прояви, защото не ни познава. Но когато разбра, че и аз колекционирам такива неща той ме попита "какво имаш в твоята колекция". И като му казах, че имам бобина на Тесла, той така вече ни обърна по-голяма внимание и започна да говори и каза “Тая бобина трябва да е в моя музей" и прояви интерес. Но ето това е едно уникално нещо, което примерно го няма в света, то е в Момчиловци", каза илюзионистът.

"С тази бобина Сенко е правил с т.нар. “електрически стол" голяма сензация за началото на века 1935-1936 г. Сменяйки си илюзиите в спектакъл, прави една илюзия, която се казва “електрически стол". В която той сяда на един стол, тази бобина изработена от Тесла я включва в електричеството и когато доближи една пръчка метална до тази бобина, тя е с едно метално топче, между топчето и пръчката излиза една мълния. Точно от мълниите на Тесла, и него не го хваща ток, даже изкарва хора от публиката, хващат се за ръце, дава на последния човек от публиката една лампа и когато направят тази волтова дъга, хванати за ръце, крушката в последния, който я държи - светва. Голяма сензация е било през 30-те/40-те години, когато още в България, в повечето селца е нямало електричество. В YouTube има видео как Сенко прави пред войниците една илюзия на фронта, играе пред войниците, една илюзия със сабите. Първата му илюзия, тя е там. Главата на Астор, всичко, ама абсолютно всичко, което хората могат да се сетят. Целият реквизит на Орфи, единственият сребърен медал-награда, “Леглото на смъртта", с което се печели сребърна награда за световен илюзионист “Разминаване със смъртта", тя е там. Въобще, всичко което може да се свърже с нашите илюзионисти като реквизит - плакати, материали, какви ли не, е в този музей", разказа Ненчо Илчев.

Какво още има в Музея на Магията - най-големият в Европа, ще разберете, ако чуете звуковия файл!