"Деликатен момент за Олаф Шолц: мъж се приближава до канцлера, придърпва го към себе си, прегръща го – и след това отново го пуска", пише германското издание Bild.

Личната охрана отново е оправдана - канцлерът е един от най-застрашените хора в политически Берлин. Заплахите срещу държавни служители не са необичайни, но често е трудно за силите за сигурност да определят кога заплахите се превръщат в конкретни заплахи.

Канцлерът е един от малкото хора, които имат денонощна полицейска охрана в Германия. С право, е заявил експерта по тероризъм Питър Нойман. "Чрез постоянното си, видно присъствие в медиите, канцлерът привлича вниманието на много хора, той е като на прицел за политически екстремисти, а също и за психично болни.“

Според изданието инцидентът е станал на 24 май, когато Шолц се е прибирал в Берлин след посещение в офиса на Европейската централна банка във Франкфурт на Майн.

Шолц не е устоял на прегръдката на мъжа. В същото време експерти твърдят, че това е провал на германските специални служби. Инцидентът е можел да засегне полицията и персонала на летището.