European Best Destinations публикува годишната си класация на "Най-добрите тайни дестинации в Европа“ за 2024 г. Тазгодишната селекция включва 18 места в цяла Европа - от Испания до Грузия - и се фокусира върху места, далеч от тълпите, които малко туристи някога биха посетили. Топ 10 са особено забележителни. Ето защо трябва да добавите всеки от тях към списъка си за пътуване, пише Euronews, цитиран от economic.bg.

Вияхойоса, Коста Бланка

Вияхойоса, преведено от испански, означава "щастлив град“. Разположен на юг от Валенсия и на север от Мурсия, той е на по-малко от 20 минути с кола от известния евтин и весел Бенидорм, но е извън туристическата гореща точка. Вияхойоса може да се похвали с цветни къщи, златни плажове и храна от световна класа. Прясната риба и морските дарове са особено любими на туристите, но шоколадът е истинският деликатес.

Шоколадовата история на района датира от 17-ти век, а днес три фабрики са все още отворени, включително Chocolates Valor, заедно с музей, който води посетителите през пътуването на шоколада от какаовите шушулки до барчетата, на които всички се наслаждаваме днес. Ако обичате повече спортните дейности, отидете до плажовете Puntes del Moro и El Xarco, които са страхотни за гмуркане с шнорхел.

Арес дел Маестре, Испания

Разположен по средата между Барселона и Валенсия и на върха на скалист хълм, Арес дел Маестре предлага спираща дъха гледка към пейзажа Maestrazgo. Градът датира от 14-ти век и въпреки че е дом на красиви, тесни улички, може би е най-известен със своя замък Мола, който е свидетел на множество битки, благодарение на стратегическото си разположение.

Струва си да посетите Museo de la Cueva del Castillo, скрито място, вкопано в скала, където бившите жители се укриват от нападенията, често за повече от година. Любителите на историята няма да искат да пропуснат готическото кметство и неокласическата енорийска църква, а спортистите могат да опитат парапланеризъм от популярната планина Tossal d'Orenga.

Примощен, Хърватия

Хърватия винаги е била популярна като ваканционна дестинация и има защо. Този списък обаче предлага да заобиколите Дубровник или Хвар и вместо това да отидете до далеч по-малко популярния Примощен. Разположен в Далмация, той е само на 30 минути с кола от летище Шибеник и е топ дестинация за любителите на слънцето и морето.

Плажът Raduca Mala е един от най-дългите в цяла Хърватия. Неговите златни пясъци и кристално сини води са изпълнени с барове и ресторанти, където можете да опитате някои от най-добрите храни, които нацията може да предложи - помислете за черно ризото и пълнени чушки. Водните дейности също са изключително популярни тук, което означава, че ако сте повече човек на адреналина, отколкото на спокойствието, това е идеалното място и за вас.

Бокоди, Унгария

Много от нас мечтаят да пътуват до едно от многото плаващи села в Азия и да прекарат дни в бунгало над водата, а Bokodi Floating Village може да бъде мястото за вас. Разположен на езерото Бокод, само на няколко километра от град Орошлани, той е на един час път с кола от Будапеща - но е като съвсем различен свят. Известно с приказните си залези, това е идеалното място за спокойно бягство.

Това изкуствено езеро е създадено през 1961 г. от топлоенергийната компания Oroszlány и водата се поддържа топла през цялата година, докато електроцентралата не прекъсне захранването през 2015 г. То е популярна дестинация за риболов и предлага наистина уникално изживяване. Дървените къщи около езерото са предимно частни имоти, но някои приветстват посетители и им позволяват достъп до покривни тераси, за да се насладят на това сюрреалистично място.

Наантали, Финландия

Недалеч от Турку в югозападна Финландия ще намерите Наантали. Това е очарователен малък град, който предлага много по отношение на културата и гастрономията. Но най-голямата му привлекателност е Muumimaailma - тематичен парк, посветен на емблематичните, анимирани Мумини. Създадени от финландската писателка Туве Янсон през 1945 г., подобните на хипопотами създания радват децата от поколения.

Muumimaailma - което се превежда като света на Мумините - може да се намери на остров Кайло. Когато се наситите на Мумините, си струва да разгледате Наантали - един от най-старите градове в цяла Финландия, той е основан около средновековния бригитински манастир Nådendal Abbey.

Бур, Фарьорски острови

Селото Бур датира от почти хилядолетия. Днес то е дом на само 75 души и често е определяно като напълно непокътнато. Гордещото селце с красиви дървени къщи със зелени покриви, предлага спираща дъха гледка към рядко срещани пейзажи. Бур се намира в западната част на остров Вегар и има уникална гледка към морето, а впечатляващата "Tindholmur“ е забележителна скала, която се издига от водата. Причудливите къщи са струпани на тесни улички и заобикалят малка църква, построена през 1865 г.

Блаванд, Дания

Като най-западната точка на Дания и недалеч от германската граница, Блаванд има какво да предложи не само за любителите на историята. Само на 30 минути от летище Есберг и на три часа път с кола извън Копенхаген, този малко посещаван анклав е отлично място за откриване на по-малко известни аспекти от историята на Дания. Като едно от най-защитените места в цяла Дания през Втората световна война, то има бункери, построени на плажовете през това време, които оттогава са художествено трансформирани. Сега те включват скулптури на коне, които са универсален символ на мира. След като се наситите на военновременната история, се полюбувайте на фара Блаванд - най-западната сграда в Дания - или може да поядите кон по пясъчните плажове.

Улм, Германия

Улм в живописния регион Баден-Вюртемберг в Германия е на границата с Бавария и предлага най-доброто от двете области – от баланс между модерност и традиция в стария град до модерната архитектура в културния център.

Акцентите за любителите на историята включват кметството с цветната фасада и параклиса “Свети Никола", който датира от 13 век. Ако предпочитате модерната архитектура, отидете до културния център, който е дом на сгради от 20-ти век, както и много музеи, експозиции и разнообразие от театри и сцени. Разположен на река Дунав, той е идеалната дестинация и за любителите на храната. В кварталите на рибарите и занаятчиите има безброй барове и ресторанти, предлагащи обилна храна.

Алжезур, Португалия

Разположен в регионите Алгарве и Алентехо в Португалия, Алжезур е малък пазарен град, който, въпреки миниатюрния си размер, капсулира най-доброто от страната. Това е светилище със защитена природа, история, гастрономия, плажове и природни паркове.

Макар и сравнително неоткрит, историческият замък на Алжезур всъщност се появява на знамето на Португалия, което означава, че е важно място за нацията. Градът е пълен с модерни ресторанти и барове, и има някои от най-добрите плажове в Португалия, като емблематичните Arrifana и Monte Clérigo, където тренират топ сърфисти. Заобиколен от евкалипти и борови дървета, Алжезур е известен като мястото с най-чистия въздух в цяла Европа.

Дартло, Грузия

Грузия е една от най-малко посещаваните страни в Европа, въпреки че е приветствана като едно от най-естетически приятните места в света. Дартло на север се смята за най-красивото село в страната. Сред зелени хълмове и планини ще откриете исторически къщи, както и отбранителни кули на кланове и църкви. Всички те са направени от камък и придават на селото неземен вид. Това е идеалното място за посещение, ако сте любители на пешеходния туризъм. Въпреки че в Дартло няма постоянни жители, има 56 отделни хотела и къщи за гости, много от които са с местни семейства.