На 14 май 1948 година в Тел Авив Дейвид Бен-Гурион обявява Израел за суверенна държава. Той става и пръв министър-председател на новосъздадената страна. 

В същия ден започват и първите сблъсъци между евреи и араби. Веднага, след като британската армия се изтегля от територията на Израел, Египет стартира ракетен обстрел над новосъздадената държава. Въпреки атаката обаче евреите празнуват, че имат собствена държава от близо 2000 години. САЩ изпращат дипломатическа нота, с която признават Израел за суверенна страна, а мандата на Великобритания над Палестина бива прекратен.

Държавата Израел е изградена на идеологическата обосновка на ционизма. Той се заражда в края на 19-ти век в Руската империя, която се застъпва зад идеята за създаването на държава на евреите. Причината за това са непрестанните гонения срещу тях. Идеолог на ционизма е Теодор Херц, който публика политически памфлет със заглавието "Еврейската държава“. В него той твърди, че евреите могат да бъдат предпазени само и единствено, ако се създаде страна, в която да могат да живеят свободно.

Херц става първият съвременен водач на евреите и провежда първия ционистки конгрес в Швейцария през 1897 година. На конгреса се решава, че земите на Палестина, които по това време са под контрола на Османската империя, са най-подходящото място за създаването на новата държава. Херц изпраща петиция до империята с искането земите да бъдат предоставени на евреите, но исканията му не биват приети от Високата порта.

След края на Втората световна война САЩ приема каузата за създаването на еврейска държава. През 1947 година ООН решава да раздели Палестина на части, така че евреите да могат основат своята страна. По това време еврейското население наброява едва половината от арабите, живеещи по тези земи. Започват борбi за надмощие, в която в крайна сметка евреите надделяват.

Източник: History