На Бъдни вечер,през 1979 година, започва съветската инвазия в Афганистан, пишат History. Тя е направена под претекст, че цели да поддържа съветско-афганистанския договор за "приятелство", подписан през 1978 година.

С наближаването на полунощ СССР организира масирана въздушна доставка към Кабул, включваща близо 280 въздушни апарата и три дивизии от по 8 5000 души всяка. В рамките на няколко дни съветските сили успяват да установят контрол над Кабул, разполагайки щурмови войски срещу двореца Тайберг. Част от афганистанската армия, лоялна към режима на Халифзула Амин, дават сериозна съпротива срещу съветската офанзива, но не тя се оказва недостатъчна.

На 27 декември Бабрак Кармал, който е част от фракцията "Парчам“ на Марксиската народнодемократична партия и е бил изпратен в изгнание, бива провъзгласен за новия министър-председател на Афганистан.

Съветските войски срещат силна съпротива, когато се опитват да навлязат в провинцията. Бойците от съпротивата, наречени "муджахидини“, смятат, че християнските военни сили опозоряват исляма и неговата култура.

Муджахадините започват да водят т. нар. "патизнаска война“. Те правят бързи настъпления, причинявайки огромни щети на съветските части, без да водят открити сражения, а след това се изтеглят в планините. В настъпленията си използват всякакъв вид въоръжение, което успяват да вземат от противника си или което САЩ им изпраща.

Ходът на войната се обръща през 1987 година, когато афганистанците започват да използват противовъздушните системи на американците. Преносимите зенитно-ракетни комплекси Stinger позволява на афганистанците да свалят съветските военни самолети и хеликоптери.

През 1988 година Михаил Горбачов решава да прекрати инвазията. Пред съветските войски няма перспектива за успех във военната кампания, а войниците започват да губят морал. Последните съветски военни част се изтеглят на 15 февруари 1989 година.

Съветската инвазия в Афганистан отнема живота на над 15 хиляди военни. Този неуспех води след себе си до множество последствия. СССР никога не успява да се възстанови икономически, а общественото мнение за случващото се е негативно. Войната води след себе си и до създаването на множество терористични организации, а в последствие и до възхода на Осама бин Ладен.