На 27 февруари 1897 г. се е състояла първата кинопрожекция в България. Прожекцията се случва в Русе, в бирарията на Марин Чолаков, намираща се на ул. "Княжеска“.

С изрезка от вестник "Русенска поща" (май 1926 г.), рекламиращ филм с българката Ваня Янакиева (по-известна като Ива Ваня), от Държавен архив-Русе припомнят за приносът на малката Виена за разпространението на откритието на братя Люмиер в България.

Малко известен факт е, че през 20-те години на ХХ в. на световната кино сцена се появява и българка - Ваня Янакиева, известна с псевдонима Ива Ваня.

Едва 17-годишна тя заминава за Берлин, където започва и кариерата си на актриса. Дебютът й в киното е през 1924 г., когато е само на 19. Не кой да е, а големият режисьор Роберт Вине я взема за ролята на младо девойче във филма си "Имах един приятел“.

Неин партньор е самият Карл де Фогт, суперзвездата на немското кино по онова време. Ива Ваня се справя отлично. И критиците, и зрителите много я харесват, продуценти и режисьори бързат да я ангажират за нови роли. След време Ива ще каже: "Влязох в киното както аз исках: през парадния вход!“.

Само през 20-те години тя се снима в 60 филма, а общо – в над 70. През 1930 г. Ива Ваня печели конкурса за красота "Мис Берлин“, а най-известният майстор на художествената фотография Ерик Шал й прави портрет като богинята Венера. През 30-те години на миналия век в Германия масово се продават пощенски картички с надпис "Прочутата усмивка на Ива Ваня“.