Изпълнителният директор на Microsoft, който е и един от съоснователите на DeepMind, говори за изкуствения интелект като за нов дигитален вид, с който трябва да свикнем. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Мустафа Сюлейман смята, че изкуственият интелект ще се превърне в наш партньор, приятел и нещо, което ще ни съпътства през целия ни живот. "Ако намерим механизми да го регулираме, контролираме и да се съвместяваме с него, той ще бъде като наш доживотен спътник – партньор в пътувания, колега в работа, сътрудник в изпълняване на задачи, доверено лице. Той ще придобие гласово измерение, а на един по-късен етап ще придобие и тяло, когато го свържем с хуманоидни роботи. Поради тази причина ние трябва да започнем да го възприемаме като вид", обясни доц. Тодорова.

Тя коментира, че в началото изкуственият интелект ще бъде наш асистент, ще шофира вместо нас, но на един по-късен етап ще придобие много повече знания и ще се превърне в равностоен на човека. "Ако изкуствено се създаде интелект, защо да няма изкуствено съзнание? То няма да е като нашето, а имитативно, но това не значи, че не е някаква форма на съзнание. Ние много трудно можем да удържим този контрол", смята футурологът.