Японският гигант в производството на напитки Kirin Holdings ще започне да продава електрическа лъжица, за която изследователите твърдят, че може да насърчи по-здравословното хранене чрез подобряване на соления вкус без прибавянето на допълнителна сол, предаде Reuters, цитиран от businessnovinite.bg.

Обявеното днес пускане на пазара на продукта бележи първата комерсиализация на технологията, която миналата година спечели така наречената Антинобелова награда (Ig Nobel), която отличава необичайни и причудливи изследвания. Антинобеловата награда се присъжда "за постижения, които първо те карат да се засмееш, а после - да се замислиш", обясняват от организацията, присъждаща наградата.

Kirin Holdings ще продаде само 200 от своите електрически лъжици онлайн на цена от 19 800 йени (127 долара) за брой през този месец, пише БТА. Ограничен брой такива лъжици ще бъдат предложени на потребителите през юни. Компанията планира новият продукт да достигне до 1 милион потребители в световен мащаб в рамките на пет години. Продажбите в чужбина ще започнат догодина.

Лъжицата, изработена от пластмаса и метал, е разработена съвместно с преподавателя от университета Мейджи доктор Хомеи Мияшита. Тя работи чрез преминаване на слабо електрическо поле от нея, за да се концентрират молекулите на натриевите йони върху езика, за да се подобри усещането за соленост на храната.

Компанията  Kirin Holdings заяви, че технологията има особено значение в Япония, където средно възрастен консумира около 10 грама сол на ден - двойно повече от количеството, препоръчано от Световната здравна организация. Излишният прием на натрий, съдържащ се в солта, е свързан с повишено високо кръвно налягане, инсулти и други заболявания.