Гражданите на Ливан се събудиха в две часови зони, предават от BBC. Това е така заради спора между политическите и религиозните институции в страната за това дали стрелките на часовника трябва да се местят.

Служебният премиер на страната заяви, че лятното часово време ще започне в края на Рамазана - следващия месец, което ще позволи на мюсюлманите да приключат с поста си по-рано.

От друга страна обаче, християнските власти заявиха, че ще сменят времето в последната неделя от месец март, както се е случвало през повечето години.

Това противоречие всъщност разкрива дълбокото разделение на обществото на християни и мюсюлмани. Ливан е държава, в която религиозните групи споделят силни политически позиции. В края на 70-те и началото 80-те години на XX век двете фракции водиха гражданска война.  

В четвъртък премиерът Микати, който е сунит, обяви решението на правителството лятното часово време да бъде отложено за 20 април.

Той не даде мотиви за тези си действия, но според редица политически анализатори Микати се опитва да повиши популярността си сред мюсюлманите, празнуващи Рамазан. Свещеният месец за исляма започна на 22 март и ще приключи на 21 април.

Ако решението остане непроменено, мюсюлманите ще могат да приключат постите си с един час по-рано, около 18:00 часа, вместо в 19:00, когато залязва слънцето.

Маронитската църква заяви, че ще пренебрегне решението на премиера.

Няколко ливански организации също отказаха да се съобразят с решението, а два от големите телевизионни канали в страната, LBCI и MTV, вече смениха стрелките на часовника.

Middle East Airlines, националният авиопревозвач, заяви, че ще направи компромис. От авиокомпанията ще запазят зимното часово време на своите устройства, но полетите ще бъдат разписвани спрямо лятното, за да се избегне нарушаване на графиците.

Объркване настъпи и при мобилните устройства, които автоматично преминаха в лятно часово време, тъй като голяма част от операторите не бяха информирани за правителственото решение.