Училището предлага луксозно преживяване, включващо обилна закуска на шведска маса, спортни дейности като баскетбол и каране на ски, както и почивки с горещ шоколад. 

Учениците се учат също на смирение и трудова етика, като носят официални дрехи за вечеря и се редуват като сервитьори и обслужващ персонал, и всичко това срещу солидната сума от 133 000 долара на година. 

Сред известните възпитаници на Institut Le Rosey са белгийският крал Албер II, иранският шах, принцът на Монако Рение и египетският крал Фарук.

Студентите пристигат в основния кампус през септември и почиват през октомври и декември. След това, след Коледа, те се отправят към кампуса в китното градче Гщаад - традиция за Le Rosey от 1916 г. насам.

Le Rosey е разположен в два кампуса: единият в Рол (до Женевското езеро) за пролетната сесия, а другият в Гщаад (живописно ски селище) за зимната.

Училището използва двуезична учебна програма, в която учениците учат на английски и френски език - и на още езици, ако желаят.

Всички 380 ученици на Le Rosey живеят в пансионите в кампуси на училището, разказва businessnovinite.bg. Учениците в Le Rosey са привилегировани и училището не крие това; учениците се насърчават да развиват творчеството си, да ходят на екскурзии и да откриват собствената си култура. 

Спортните занимания, които се предлагат в училището, включват, но не се ограничават само до конна езда и бадминтон през първия срок; ски и сноуборд през втория срок (в Гщаад); тенис и танци през третия срок.

Наред с редовното обучение в класната стая, учениците участват в уикенд пътувания с цел изкуство и театър в цяла Европа, в Испания, Великобритания, Италия, Германия и други дестинации.

Екскурзиите в средата на октомври дават възможност на учениците от Le Rosey да опознаят нови култури; някои от тях са предприели хуманитарни пътувания до Африка и Индия, а други са пътували до пустинята, за да видят какъв е животът там.