Крал Чарлз откри статуя на покойната си майка кралица Елизабет на специалния фестивал на възпоменанието на Кралския британски легион в събота.

74-годишният монарх се възкачи на трона след смъртта на майка си през септември 2022 г. и откри нейно бронзово произведение на изкуството в реален размер в Роял Албърт Хол в Лондон.

Съпругата му кралица Камила дръпна завесата, за да разкрие статуяКрал Чарлз откри статия на покойната си майка кралица Елизабет

на принц Филип, който почина през април 2021 г. на 99-годишна възраст, пише 1news.co.nz.

На събитието към кралската двойка се присъединиха синът на Чарлз, принц Уилям и съпругата му Катрин, принцеса на Уелс, които носеха една от огърлиците на кралица Елизабет в чест на покойния монарх, както и сестрата на Чарлз Ан, кралска принцеса и министър-председател Риши Сунак също присъстваше.

Бяха открити и статуи на кралица Виктория и принц Албърт, създадени от художника Попи Фийлд и поръчани от Royal Albert Hall в чест на 150-годишнината на историческата концертна зала.

Иън Маккълох, президент на Royal Albert Hall, каза: "Особено подходящо е за нашата отличителна сграда да отбележи приноса към нашата история на кралица Елизабет II и принц Филип, херцогът на Единбург, които подкрепяха и присъстваха всеотдайно в залата за толкова много десетилетия."

На събитието изпълнения изнесоха певецът Калъм Скот, ветеранът от войната и победител в "Великобритания търси талант“ Колин Текъри и тенорът Алфи Боу.

Събитието се проведе в чест на саможертвата на военнослужещи и жени и отбеляза, но също така и 80 години от Битката за Атлантика и 70-ата годишнина от Корейската война.

Кралската принцеса отдаде почит към онези, които са загубили живота си.

Очаква се в неделя на възпоменанието кралят да води високопоставени лица при полагането на мемориални венци в Кенотаф, за да почете живота на онези, които са се сражавали във войните.