Писането на автобиография е изкуство, което може да издигне кариерата ви във висините. Това обаче далеч не значи, че трябва да се притеснявате, ако за първи път ви предстои да изготвите автобиография. За да ви помогнем, ще разгледаме някои от най-задаваните въпросите. Първият несъмнено е свързан с дължината на автобиографията, съобщиха за Агенция "Фокус" от CVmaker.bg. Бързаме да кажем, че няма универсален отговор - всичко зависи от опита и квалификациите ви. Затова и ключът е да намерите баланса в представянето на твърдите и меките ви умения по начин, който ясно показва, че сте подходящи за съответната длъжност.

Документ от 2 страници се смята за удачен в повечето случаи на специалисти с опит. Важно е да се стремете да включите само най-важните данни - образование, трудов стаж, обучения, сертификати. Същото важи и за меките умения, като например работа в екип, доброволчески дейности и други. Ако съберете цялата ключова информация само на една страница, това не означава, че сте написали лоша автобиография, а че просто ви липсва опит. Което е съвсем в реда на нещата за младите кандидати. Смята се, че автобиография от страница е приемлива за позиции от начално ниво и за кандидати с малък или никакъв професионален опит.

Отсейте това, което има значение

Какво обаче да направят хората с десетилетен опит? Няма голяма полза да описвате подробно работата, която сте заемали преди 20 години, особено ако по никакъв начин не е свързана с настоящата отворена позиция. Тук препоръката на експертите по набиране на персонал е да опишете подробно най-съществените моменти от вашата професионална дейност в рамките на две страници, а при необходимост и в особено случаи - до максимум три страници.

Тук често срещано изключение са академичните автобиографии. Също така, СV до 3 страници е допустимо за кандидати с по-голям професионален опит и/или заемащи висши или специализирани длъжности, където изискванията са по-многобройни и взискателни, например лекари, държавни експерти, юристи и други. По-дълги резюмета могат да си позволят и директори, лица на свободна практика, артисти и изпълнители, които имат различни проекти и задачи. Златният стандарт обаче е от 2 страници, затова се стремете именно към тях.

По-малкото е повече

Автобиографията е вашата реклама пред желания работодател. Не искате да го отегчите с прекалено дълго резюме, пълно с повтарящи се и излишни данни, нали? Ако съществената информация ви се струва твърде много, използвайте булети и подточки, за да я съкратите и систематизирате, например при изброяване на проекти или курсове, в които сте участвали. Дизайнът на добрите шаблони за CV ви дава такава възможност.

Добра стратегия е да изготвите кратко резюме, което да откроява вашите ключови умения и амбиции в няколко кратки изречения. Специалистите по подбор на персонал и мениджърите по наемане на работа нямат интерес да четат романи, защото преглеждат стотици кандидатури и вземат решения за минути, ако не и за секунди. Те искат да получат най-важната информация възможно най-бързо. Ето защо твърде дългата автобиография може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне. Накратко, ако не можете да обобщите уменията и опита си по кратък начин, не очаквайте да бъдете поканени на интервю.

Ориентирайте вашето CV към конкретната работа

Не става въпрос за количество, а за качество - това е водещият принцип, който не бива да забравяте. Коя част от вашата трудова история допринася за вашата кандидатура и по какъв начин? Кои са важните умения, които потенциалният работодател ще оцени най-високо? Какви са онези отговорности, знания и опит, които ще интересуват най-много HR експерта. Отговорът на тези въпроси ще ви позволи да изпъкнете повече.

Не забравяйте, че автобиографията не е алманах за цялата ви професионална история. Заложете само най-добрите, най-актуалните и най-подходящите данни, за да покажете, че сте в готовност да изпълнявате работата, за която работодателят ви наема. Така ще демонстрирате, че сте целенасочени, а профилът ви ще бъде безупречен. Потенциалните работодатели искат да видят именно това.