Sora на OpenAI взриви мрежите. Това наистина е много впечатляващ продукт, който създава изображения и видеоклипове, и беше изненада, защото за Sora изобщо не се говореше. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Това е поредният пробив на OpenAI, които са лидери в разработването на изкуствен интелект. Продуктът все още не е достъпен за всички, обясни тя. Потребителите, които могат да се възползват от него, са единствено творци, артисти, инженери.

"Моделът продължава да се обучава и фините настройки ще се правят сега, но ефектите и към момента са поразяващи. Изкуственият интелект разбира не просто какъв видео клип трябва да сътвори, а и какъв контекст да създаде, какви са триизмерните изображения и как да се конструира цялата картина. Всичко е много реалистично. Може да възпроизведе документални филми и анимация“, обясни доц. Тодорова.

Sora може да имитира и реално случили се събития. "Това наистина ще създаде още по-голям балон от делюзии, не само фалшиви новини“, прогнозира футурологът.

Според нея филмовата индустрия, анимацията и индустрията за създаване на видеоклипове ще бъдат сериозно застрашени от Sora. "Това ще бъде много масов и достъпен продукт, ще има насищане. Той ще се превърне в нещо за ежедневна употреба. Когато нещо се масовизира се отнема от стойността му. Филмите ще са важни, но те ще останат за ценителите. Просто се преобръщат цели индустрии“, коментира доц. Тодорова.