Една от причините момичетата от поколението Gen Z да са нестабилни и нещастни е огромното влияние на социалните медии в живота им. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Тийнейджърите приемат целия информационен поток и модели на поведение именно през социалните мрежи. Социалните медии оформят мирогледа на момичетата от Gen Z, размивайки границите между онлайн и реалния живот и насърчавайки нереалистични стандарти за красота. "Компаниите за красота, за облекло, терапевтичната индустрия започват една надпревара и рекламно ги атакуват по всякакъв начин“, посочи доц. Тодорова.

Акцент се поставя върху проблемите, които касаят израстването на тийнейджъра. Поколението Z е объркано включително за своята полова идентичност. "Това е част от този наратив за толерантност, но възприятието се приема дотолкова, че те губят идентичност. Насърчавани са от инфлуенсъри да споделят, да се разкриват, да са екстровертни, защото смятат, че така ще се разтоварят и ще решат менталните си проблеми. Те започват да вярват, че имат такива, без реално да ги имат, започват да си самовнушават. Това е точно като някакви етикети или идеи, под които застават като групи“, коментира Мариана Тодорова.

Друг парадокс е това, че от една страна се пропагандира да приемаме тялото си такова, каквото е, но от друга страна тийнейджърите са бомбардирани отвсякъде с филтри за красота и съответните продукти.