Ядливите черупки образуват цели селища на големи територии в моретата и заливите, те се наричат ​​още миди. И всичко това, защото женските индивиди са много плодовити - през периода на хвърляне на хайвера от един индивид се появяват от 5 до 20 милиона яйца. След един ден от тях се появяват ларви. Сезонът на тези мекотели е доста дълъг - от началото на юни до февруари, но есенните са особено ценени, а декемврийските се считат за най-вкусните.

Можете да ги срещнете в умерено топли и тропически води, не само в солени, но и в сладководни. Те понасят колебанията в нивото на соленост и промяната в температурните режими доста лесно. Могат да бъдат уловени в Световния океан, в Черно море и в Далечния Изток, но най-често се отглеждат изкуствено в много страни.

Черупките им имат овална форма с гладка повърхност. Средната дължина е 20 см., като обикновено са тъмни, но може да се различават в различни нюанси на черно, тъмно кафяво, тъмно сиво. Цветът на ядката е златисто кафяв или жълт със зеленикав оттенък, понякога лилав. Вътрешната повърхност е перлена, месото е еластично и обемно. Отпусната консистенция показва възрастта на продукта.

Видовете миди се различават по много начини: по размер, цвят, продължителност на живота. Например, мидата на Черно море не живее много дълго - до 6 години, северната мида - средно 11 години, а на Тихия океан - оцелява до 30-годишна възраст.

Какво представляват мидите

Всъщност мидите са мекотели, които са двучерупчести, които се усвояват добре от човешкото тяло. С тях се приготвят вкусни и изиксани ястия за почитателите на гурме кухяната, научи MedConsult.bg.

Различават се 3 вида:

Грей, живеещ в Японското море;

Черноморска мида - уловена в Черно море;

Мидата е годна за консумация, която се намира край европейското крайбрежие на Атлантическия океан.

Какво е по-полезно: миди или скариди

Отношението към мидите и скаридите в различните страни е двусмислено: те могат да бъдат или деликатес, или обикновено ежедневно ястие. Случва се мидите да се наричат ​​стриди, но това са различни морски дарове.

Ако мидите са мекотели, скрити в черупки, тогава скаридите са ракообразни. Месото им също е богато на протеини, но имат и "добър" холестерол. И двете имат високо съдържание на хранителни вещества и витамини, така че всеки избира за себе си според вкуса си.

Състав и съдържание на калории

Чистата среда, в която морските деликатеси зреят, е важна за тях. Като чувствителни и активни филтри, те пречистват морската вода от замърсяване, но в същото време мидите са в състояние да улавят и натрупват токсични вещества в себе си, което може допълнително да навреди на чревоугодниците. Тези вредни вещества не оказват влияние върху здравето на мекотелите.

Този продукт е полезен преди всичко, тъй като превъзхожда диетичното бяло месо и риба по количество протеини. Основното е, че мекотелите се отглеждат правилно и се контролира качеството на крайния продукт. Химически състав:

- омега-3 - тези мастни киселини активират защитните сили, подпомагат мозъчната дейност;

- витамини A, B, C, E, D;

- фосфолипиди - помагат на черния дроб;

- магнезий - намалява налягането;

- фосфор - участва в почти всички метаболитни процеси;

- калций - премахва тежките метали от тялото;

- калий - помага при провеждането на нервни импулси;

- натрий - участва в метаболизма на водата;

- цинк - е част от много ензими;

- йод - възстановява щитовидната жлеза.

В химичния състав на мидите има много аминокиселини, полезни мастни киселини.

Съдържанието на калории в продукта е 50 kcal на 100 g варени миди.

Какви са предимствата на мидите

За жени

Мидите могат да подкрепят здравето на пикочно-половата система на жените и да подобрят общото състояние по време на менопаузата.

За мъже

Важно свойство на този морски продукт е да повишава потентността. Високите нива на цинк имат същия ефект върху сексуалната функция.

По време на бременност

Мнението на лекарите за употребата на морски дарове през този период е различно. Някои категорично са против, други смятат, че трябва да присъстват в менюто. Ако все пак искате този морска храна, трябва да се уверите, че са свежи: по време на готвене всички черупки трябва да се отворят, а тези които не го направят не трябва да се консумират. Не яжте сурови или варени за кратко, тъй като те могат да съдържат микроорганизми, които могат да навредят на плода или да причинят отравяне.

Предимството им по време на бременност е, че тяхното съдържание на протеини им позволява да формират по-добре тъканите, клетките и мускулите на растящия плод. Наличието на желязо помага за подобряване на качеството на кръвта. Минералите и витамините поддържат тялото на бъдещата майка.

При кърмене

Мидите принадлежат към категорията на алергенните продукти, тъй като употребата им може да засегне бебетата. Ако през този период са необходими рибни продукти, тогава лекарите съветват да замените мидите със сьомга или минтай. Употребата на миди от кърмеща майка може да засегне малко дете под формата на нарушения на стомашно-чревния тракт, колики. Ето защо през първите шест месеца след раждането на бебето не се препоръчва включването на мекотели в диетата.

За деца

От тригодишна възраст детето може да включва миди в диетата. Но първо трябва да се уверите, че детското тяло възприема нормално новата храна и не реагира на това с алергични прояви. Следователно за първи път ще бъде достатъчно да се дадат само няколко парчета.

Ползите и вредите от миди в масло

Мидите с аромат на масло са вкусни и здравословни, използват се като самостоятелно ястие или се добавят към закуски или салати, и дори супи. Обикновено се продават мариновани. Съдържанието на калории е 67 kcal на 100 грама.

Мидите в масло са полезни точно като варените, но не се препоръчва за хора, които са на диета или имат проблеми с храносмилателния тракт, поради съдържанието на мазнини в този продукт.

Възможно ли е да ядете миди за отслабване

Ниското съдържание на калории позволява използването на миди, когато трябва да отслабнете. МедКонсулт.бг се допита до мнението на диетолозите, които смятат, че този продукт е подходящ за диетично хранене и препоръчват употребата му със зеленчуци.

Вреда и противопоказания

Някои хора не трябва да употребяват миди, ако са алергични към морските дарове. Това ястие е опасно и за тези, които имат лоша коагулация на кръвта.

Ако продуктът не е бил приготвен правилно, може да настъпи отравяне, тъй като филтрат водата и могат да натрупват опасни за хората вещества, особено ако жизнената зона на мекотели е значително замърсена. Но в повечето случаи мидите се отглеждат изкуствено в чисти водоеми. Въпреки това, преди потреблението им, те трябва да бъдат старателно почистени.

Те са противопоказни за хора, които имат индивидуална непоносимост и нарушение на кръвта. Не забравяйте, че експертите не препоръчват дори здрави хора да злоупотребяват с това мекотело.

Как да избираме и съхраняваме миди

Преди да купите миди, трябва да се вслушате в съветите на специалисти, които знаят как да не сгрешат при избора си:

Черупките трябва да бъдат плътно затворени. Дори леко отворените показват некачествен продукт и не можете да ги използвате за готвене;

На повърхността не трябва да има пукнатини, черупката трябва да е гладка и плоска, без различни отлагания и петна. Ако черупката е замърсена, тогава този факт трябва да служи като отказ от покупка. Мидите могат да живеят само в чиста вода, което означава, че върху нея не може да има мръсотия. Допуска се само най-малката плака под формата на пясък;

Жива ли е мидата? Можете да проверите дали тя е жива по следния начин - да я набодете или да я нарежете. Ако се появи свиване на мускулите, тогава мекотелото е живо. Има и друг начин - лимонов сок. Достатъчно е да добавите няколко капки и живият индивид със сигурност ще реагира;

Лошата миризма е доказателство за нискокачествен продукт. Миризмата, присъща на свежите стоки, е морски специфичен аромат. Това по никакъв начин не прилича на миризмата на влага, кал или мухъл;

Когато разклащате черупките, не трябва да чувате как ядката се мърда вътре, Характерният звук показва, че мекотелите вече са мъртви - което означава, че е опасно да ги ядете;

При отваряне на черупката се чува щракване. Те не трябва да се отваря твърде лесно - това показва лошо качество на продукта;

Когато са замразени, мекотелите не трябва да се слепени, това показва неправилно замразяване, или че продуктът многократно е бил замразяван и размразяван. Те не трябва да имат дебел слой лед;

Опаковките трябва да са прозрачни, така че да може визуално да се оцени стоката. Трябва да се спазва целостта му, етикетът върху качествения продукт е залепен равномерно, информацията е отпечатана ясно, буквите не са изтрити;

Качеството на консервираните храни и консерви може да се определи от състоянието на саламурата. Тя трябва да бъде бистра течност, в която няма мухъл.

Мидите не могат да се съхраняват дълго време, тъй като това е нетраен продукт. Има два начина да се запазят по-дълго - в хладилника или фризера.

Ако имате нужда от ястието след известно време, можете да ги поддържате готови за употреба по следните начини:

Ако са били закупени пресни, тогава дори и да са в хладилника, след 2-3 дни мидите ще се развалят и тогава вече не са подходящи за готвене. Температурата не трябва да е повече от 7 градуса и трябва да бъдат така поставени, че черупката да не може да се отвори.За тези цели е подходяща обикновена чиния;

Ако има развалени, те трябва да бъдат отделени, в протичен случай ще навредят на останалите;

Съхраняването на тези морски дарове във вода не се препоръчва. Ако ледът се използва за консервиране, тогава кубчетата му трябва да бъдат разположени в близост до мидите или отгоре. Живите мекотели ще останат свежи по-дълго, ако бъдат поръсени с фин лед;

Замразените деликатеси трябва да се поставят веднага след закупуването им във фризера,или да се сварят веднага. Не се препоръчва вторично замразяване - то е опасно за здравето. Ако трябва да размразите мидите, те се прехвърлят от фризера в хладилника и се оставят, докато се размразят.

Когато се купуват пресния морски деликатес, но не е необходимо да ги варите няколко дни, най-добре е да ги поставите в хладилник. Но първо, черупките трябва да се отворят и да се извади месестата част. По този начин може да се съхранява не повече от 60 дни.

Срок на годност във фризера:

Ако температурата е зададена на 12 градуса под нулата, можете да оставите мидите за две седмици;

При температура до минус 18 градуса затворените черупки ще издържат 3 седмици;

Ако направите шоково замразяване, можете да поддържате качеството на този продукт в продължение на много месеци. Обикновено този метод е приемлив за предприятия за преработка на храни с определен тип оборудване, а не у дома.

Когато купувате консерви в марината, трябва да ги изядете преди края на периода, който производителят е посочил на етикета. След отваряне на опаковката, продуктът трябва да се използва в рамките на два дни.

Как се готвят миди

В готвенето се използват затворени черупки без никакви повреди. Необходима е минимална топлинна обработка, на която да се подложи продукта. И ако мидите не се отворят след това, раковината ще трябва да бъде изхвърлена. За употреба в храната са подходящи месната част, както и сокът вътре.

Качественото месо има сладък вкус, трябва да е леко, меко и нежно.

Мидите могат да бъдат не само варени и осолени, но пушени, задушени, мариновани или печени по различни начини. Те се комбинират много добре с всякакви зеленчуци, макаронени изделия, служат като закуска, първо и второ ястие, използват се и за гарнитура. Но трябва да ядете такова ястие веднага, в противен случай след вторична термична обработка то става опасно за хората - може да бъде отровно.

Много хора обичат да ядат морската храна като я потапят в обикновен дресинг от зехтин, лимон и чесън. Различни сосове са подходящи и за тези морски продукти - кремообразен, пикантен, доматен и много други.

Какви видове ястия могат да се приготвят, както и как готвачите използват такъв морски продукти:

Варене

По време на обработката те излъчват приятен аромат. Бульонът, в който се варят, е популярен. За него ще ви трябват: бяло трапезно вино (което между другото е признато за най-добрата съставка за приготвяне на миди), лук, целина и подправки. Мидите, приготвени по този начин, оставени в бульона, се съхраняват в продължение на пет дни. Но можете да замразите това ястие и да използвате според нуждите.

Пържене

Гответе 500 гр. месо, вече отделено от черупките, изплакнете и оставете да изсъхне. Разбийте едно яйце в отделен съд, като постепенно в него изсипете 50 гр. бира. След това добавете супена лъжица брашно, смлян черен пипер, сол, за предпочитане морска сол и други избрани подправки. Разбъркайте добре и поставете мидите, след което ги потопете в загрятото олио. Изчакайте да придобият красив златист цвят. Можете да поръсите готовото ястие отгоре с лимонов сок.

Печене във фурната

Черупките трябва да бъдат осолени и подправени със смлян пипер, за предпочитане смес от различни сортове. Добавете растително масло, различни пикантни подправки и чесън. Поставете във фурната и гответе на средна температува за 10 минути. Мидите се оказват много вкусни, ако добавите към тях босилек и магданоз, чеснов сос и настържете кашкавал отгоре.

Защо ядките са горчиви

Може да се появи странен горчив вкус:

- при старите миди;

- при развалени мекотели, както и тези, които са претърпели неправилна  обработка с нарушена технология;

- в продукт, който е натрупал токсични и опасни вещества;

- при добавяне на твърде много подправки;

- поради тъмните вени, съдържащи се вътре, които трябва да бъдат премахнати.

Ако има съмнения относно качеството, независимо от цената, която сте платили за тях, най-добре не ги консумирайте.

Ако продуктът е свеж, но все още има малко горчивина, можете да добавите чесън, различни подправки. Ако се пече във фурната, трябва отгоре да настържете сирене с подчертан аромат.

Как да мариновате миди у дома

Хубаво е да имате такова вкусно и оригинално предястие у дома.

Поставете 300 гр. още не размразени мекотели в гевгир и задръжте над пара няколко секунди, а след това под течаща вода. След което, те трябва да изсъхнат. Обелете скилидка чесън, нарежете я или я натрошете с помощта на нож за чесън, сложете растително масло в затоплен тиган, запържете, разбърквайки в продължение на 30 секунди. Добавете соев сос и оцет - по две супени лъжици всяка, както и сол и захар на вкус.

След това добавете 100 мл вода и изчакайте докато сместа кипне. Прибавете към нея пипер, карамфил, дафинов лист. Саламурата е готова, остава само да поставите миди в нея, като ги варите не повече от минута на силен огън. Изчакайте малко да изстинат, сложете ги в чисти буркани и ги залейте с марината. Най-добре се отстраните дафиновия лист, защото той може да развали вкуса на продукта. Добавете лъжица растително масло и подправки. Оставете го в хладилника и след няколко часа мидите ще са готови.

Как да ядем миди

Ако мидите се поднасят с черупките, те се сервират със специални пинсети и вилица, така че да е възможно отварянето им. Щипките са в лявата ръка, те трябва да притискат черупката и с вилица в дясната ръка да я отворят, да изтръгнат месото, да го отделят от черупката. След това може да се подправят с подправки и да се изсмуче сокът.

Съдържанието на черупката може да се сервира с лимонов сок и да се подправи със сол. Ако ястието е на шишчета, тогава месото се отстранява със зъби или специална вилица. Празните черупки трябва да бъдат поставяни в отделна чиния.

Възможно ли е да ядете речни миди

Не е препоръчително да ядете миди, вадени от река или езеро, където качеството на водата не е проучено, въпреки че се смята, че те не живеят в замърсени източници. Но ако такива мекотели все пак бъдат събрани, трябва да се придържате към технологията на тяхната обработка и приготвяне.

Интересни факти за мидите

Мидите са продукт, който фермерите основно отглеждат. Самото отглеждане е много изгодно, тъй като не е нужно да харчите пари за храна. Основните задачи на предприемача са да избере правилното място и да инсталира необходимия колектор.

Потомството се появява по следния начин. Женската снася яйца, които се съхраняват под нейните хриле. Родените попови лъжицки оцеляват, фиксирайки се върху нещо и основно намират убежище по въжетата на колектора. Те достигат нормалния си размер след година, понякога и по-дълго, след което се доставят до фабриките.

Основните производители са Китай и Чили. Чили произвежда миди по-качествено, по време на замразяването всички правила се спазват стриктно, а в партидата практически не се различават по размер, следователно цената им е по-висока. Китайците се различават по наситен оранжево-кафяв цвят.