Модерният начин на живот, индустриализацията, стремежът ни да живеем все по-комфортно ни прави алергични в буквалния смисъл. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Микробиомът е от изключителен фактор за развитието на алергии. Доказано е, че деца, които през първите две години от живота си са приемали антибиотици, проявяват алергии. "Това се свързва с факта, че антибиотиците разрушават добрите бактерии и естествената микрофлора. Когато това стане, бариерата към алергените и патогените пада и това се превръща в алергична реакция. Когато децата не приемат антибиотици, микробиомът е много стабилен до 3-годишна възраст“, обясни доц. Тодорова.

Оказва се, че прекалената хигиена и стерилност в дома на бебето е изключително вредна, защото то не се среща с най-разпространените в околната среда бактерии. "Съветите са да не се сменя толкова често бельото в леглото, защото за бебето е здравословно да се срещне с алергени и патогени. В семействата, в които има повече от едно дете и често предаване на вируси, се оказва, че по-леките инфекции тренират имунната система и водят до по-малко алергии“, допълни футурологът.

По-защитени са и децата, които са родени по естествен път, защото преминавайки през родовите канали, те се “срешат" с добрите бактерии от майката. Кърмените деца също са с по-здрав имунитет, посочи доц. Тодорова.

Домашните животни, които живеят с алергични хора, също развиват алергии. "Това се оказва голям проблем, особено в САЩ. Надеждата е, че изследвайки какво се случва при кучетата и котките, може да ни помогне да разберем по-добре себе си“, добави доц. Тодорова.