Стридите се сервират обикновено с отворени черупки, в чиния с лед, най-често с четвъртинки лимон, хляб и масло. Този начин на сервиране произлиза от традицията на средиземноморската кухня. Стридите се отварят с помощта на специално ножче, вътрешността трябва да се поръси с лимонов сок. Стридата се консумира директно от черупката. Ако черупката се отваря прекалено лесно, това означава, че стридата е развалена и не е годна за консумация.

Изкуството на хранене

При избора на стриди е важно те да са пресни. Само тогава те очароват със своя вкус и консистенция. Водата, намираща се в черупката, трябва да бъде прозрачна и да има характерен морски аромат. Стридите са най-вкусни сурови. Може да се консумират с малко сол, пипер или лимонов сок. Съдържанието на стридата не трябва да се поглъща веднага, заслужава си да се изчака няколко минути, за да възбудите вкусовите си рецептори и чак след това да се насладите на невероятните впечатления. Към стридите се препоръчват бяло вино или шампанско.

Тайната на стридите

Какво крият в себе си стридите? Защо е полезно да се консумират? Защото се отличават със своя неповторим и невероятно деликатен вкус. Точно той пленява ценителите на стриди. Но стридите ни очароват и с тяхната форма, необикновена консистенция и преди всичко със своя силно осезаем вкус на морска вода. Принадлежат към тези хранителни продукти, които се смятат за естествен афродизиак, предаде bonduelle.bg.