Известен български мореплавател и океанолог празнува днес, научи Sofia24.bg. Дончо Папазов е роден на 21 февруари 1939 година в София. Той е осъществил през 70-те години на миналия век пет експедиции в рамките на научноизследователската програма "Планктон“. 

Обиколил е сам света по вода по време на експедицията "Невъзможният път“ (1988).

През 1988-а с яхтата "Тивия“ той обикаля света сам, без спиране, като по-голяма част от пътя минава през зимния сезон на южното полукълбо.

Морските си приключения описва в четири книги и множество документални филми. Бил е над двадесет години тв журналист, сценарист, редактор, продуцент, зам.-председател на СБЖ,  експерт в Националния съвет за радио и телевизия.

От 1990 е член на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили. През лятото на 1991 заедно с Блага Димитрова са приети в палатковия лагер на протестиращите депутати, за да участват в гладната стачка, присъединявайки се към Протеста на 39-имата срещу приемането на Конституцията.

Депутат е в XXXVI народно събрание (1991 – 1994) на мястото на Стоян Ганев, докато последният е министър на външните работи. Членува в Демократическата партия и участва в нейното ръководство. Носител на орден "Стара планина" първа степен.