Изкуственият интелект става все по-добър в лъжите. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Когато изкуственият интелект не намира отговори, базата му данни не е достатъчна или запитването към него не е добро, той започва да халюцинира.

CICERO на Meta, който е програмиран и маркетизиран с това, че е "изключително честен", също се оказва, че халюцинира много.

Доц. Тодорова обясни как се появяват халюцинациите при изкуствения интелект. Тя разказа, че преди 20 години е използван изкуствен интелект за разпознаване на образи и проследяване на изчезващи животински видове. "Той е бил обучен да преброява белите вълци, които са изчезващ вид. В началото той е работел много добре, но след това е започнал да увеличава броя на вълците и е дал много изкривявания. Когато инженерите започват да търсят причините за това, те откриват логиката му – изкуственият интелект се е научил да разпознава нюансите на снега и след това да отличава вълците. Така за него един светлосив вълк става бял", обясни футурологът.

Както при хората, и изкуственият интелект търси най-краткия и лесен път, допълни Мариана Тодорова. "Това ни разкрива един принцип, който ние няма как да предугадим преди да го видим в действие. За него е видимо, че когато един вълк е наблюдаван в съответния субполярен пояс в Канада и в Америка, той винаги е на фона на сняг и за него е било по-лесно да отграничава снега от вълците, отколкото сивия от белия вълк. По същия начин изкуственият интелект халюцинира и сега", поясни тя.

Изкуственият интелект може да проявява елементи и на изобретателност, отбеляза още доц. Тодорова. "На друг изкуствен интелект е дадено заданието във виртуална среда да симулира, че един робот хваща топка, но в играта не е било програмирано това да се скулесто . За да ни удовлетвори, езиковият модел прави такова изображение, което е зрителна измама за човешкото око. На пръв поглед изглежда, че роботът е хванал топката. Наистина тук има нещо гранично и проблясъци на съзнание, защото той търси решение", коментира футурологът.