AI навлиза и в сънищата, за да разкрие най-дълбоките ни тайни. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

"Форбс“ възлага на експерта по изкуствен интелект и машинно обучение Ланс Елиът да разбере дали генеративните модели могат да разгадаят сънищата и дали могат да бъдат помощен инструмент за това да разбираме повече за себе си, за подсъзнанието си, за това как работи мозъкът. "Той прави едно много обстойно изследване и се спира на дефиницията, че сънят е поредица от мисли, образи и емоции, които възникват по време на сън“, обясни доц. Тодорова.

Елиът входира в изкуствения интелект кодиращата система на Хол и Ван ден Касъл за разгадаване на сънища, създадена още в далечната 1966 г. в помощ на психолозите и психоаналитиците. "Тази система съдържа следните компоненти: характеристика на сънищата, дали има социални взаимодействия “вътре" в тях, какво правим в съня, дали се стремим към нещо, дали сме нещастни, какви емоции изпитваме, какво е физическото ни обкръжение, какви са описателните елементи и пр. Изследователят обучава ChatGPT, като обрисува един свой сън, в който има гора, езеро и среща с приятели, и пита изкуствения интелект за съвети как да разтълкува съня си. От хилядите подобни запитвания, които той е имал по тази тема, изкуственият интелект е извел алгоритъм на последователност на стъпките, чрез който да разберем по-добре съня си: водете дневник на сънищата си, обърнете внимание на емоциите си, идентифицирайте повтарящи се теми и символи, анализирайте личните си асоциации, помислете какви скорошни събития и преживявания имате, изследвайте подсъзнанието си, използвайте речници за сънища и вижте в какъв етап от живота си го правите и консултирайте се с терапевт“, разказа доц. Тодорова.

Тъй като много хора са правили подобни запитвания и са давали обратна връзка, изкуственият интелект вече извежда и тълкувания на образите. "Когато е попитан конкретно за някакъв образ, изкуственият интелект казва, че гората представлява чувство на объркване или претоварване в живота, потокът и езерото означават желание за емоционална яснота, събирането с приятели значи копнеж за връзка и подкрепа в труден момент“, обясни футурологът. Но, разбира се, авторът заключава, че ИИ ще даде тълкувание в посоката, която ние зададем, така че не бива да му се вярва.