Изкуственият интелект може да ускори загубата на работни места и въглеродните емисии. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

"Гардиън" посвещава голяма статия за предстоящия неизбежен срив в трудовия пазар, загубата на работни места и въглеродните емисии заради нарастващото използване на изкуствен интелект. Тя отразява проведена в Лондон научна конференция, в която участие са взели учените, приели декларацията "Блечли" - официалния документ на Великобритания за регулация на изкуствения интелект.

Йошуа Бенгио, който работи върху изкуствените невронни мрежи и дълбокото обучение, е един от водещите мозъци за теоретично обяснения на изкуствения интелект и етичните аспекти. "Според него изкуственият интелект ще промени живота ни по неописуем начин, но и крие много рискове. Именно затова сега е моментът да начертаем възможностите и рисковете и спрямо тях да преценим докъде искаме да стигнем", разказа доц. Тодорова.

Според Бенгио най-непосредствени са рискове за пазара на труда и от увеличаването на въглеродните емисии. "Той се позовава на Международния валутен фонд и Кристалина Георгиева, която миналата седмица заяви, че изкуственият интелект "ще отнесе като цунами" пазара на труда. Бенгио призовава ООН да изиска от всички държави членки някаква първоначална статистика за това в каква степен те наблюдават тези ефекти. Това ще покаже с каква скорост човечеството и в частност компаниите имат нагласата да го правят. Той се обръща и към Руши Сунак да изземе тази инициатива и да повдигне темата сред колегите си", обясни футурологът.

Въглеродният отпечатък на изкуствения интелект е изключително голям. Едно задание на ChatGPT 3.5 изразходва количество енергия, колкото 200 000 домакинства в САЩ, даде пример Мариана Тодорова. "Хората ще използват многократно повече ChatGPT 4о – ще го правят, докато шофират, докато вървят по улицата със слушалки, в свободното си време или докато готвят. Това многократно ще мултиплицира ресурсите, необходими за ползването му. Видяхме колко въглищни централи в САЩ удължиха своя живот с още пет години с искане от правителството именно с тази обосновка. Според мен в някакъв момент, когато OpenAI достигне пик на ползваемост и направи фината настройка, ще направи ограничения, защото ползването на ChatGPT 4o наистина ще опре до електричество", коментира Мариана Тодорова.

Друг важен въпрос, който за момента не се коментира, е вътрешната конкуренция за ресурси, която създава широкото навлизане на изкусвания интелект, отбеляза тя. "Ние искаме електрически автомобили, които да са щадящи към природата, да не излъчват вредни газове, и цялата политика се насочи натам, особено европейската. Но изведнъж ние създаваме вътрешен конкурент на тази политика с изкуствения интелект. Не се коментира, че освен много енергия, се похабява изключително много вода", посочи доц. Тодорова.

Енергоемкостта на новите технологии, базирани на изкуствен интелект, според нея обаче няма да се превърне в спирачка за развитието им. "Вероятно ще живеем в един нов свят с ограничения, за да не спираме "прогреса". Ще имаме големи предизвикателства", прогнозира Мариана Тодорова.