Илън Мъск съобщи, че към мозъчния чип Telepathy е прибавена нова функционалност – Blindsight, която може да победи слепотата. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарии от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

За момента Blindsight е тестван само при слепи маймуни. "Те са започнали да виждат с много малка разделителна способност и да разграничават силуети в тъмното“, разказа доц. Тодорова. Но все още ни липсва подробна информация, която да докаже твърдението на Мъск.

Тази разработка според нея би могла да се съчетае с разработката на Университета "Монаш“ в Мелбърн, който още през 2020 г. съобщи, че е разработил бионично око. 

Друго революционно откритие от последните дни е направено в Университета в Пенсилвания. "Няколко пациенти с вродена амавроза на Лебер са се подложили на инжекционна генетична терапия и са имали няколко интервенции. Един от пациентите е отказал да бъде третиран 10 пъти и е приел само една инжекция. Той е подобрил зрението си с 90%“, обясни доц. Тодорова. Тази терапия, наречена-

Антисенс олигонуклеотидната терапия е създадена, за да се бори с други дегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, допълни тя.