Изкуственият интелект консумира изключително много електрическа енергия и вода. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

ChatGPT консумира над половин милион киловата електроенергия всеки ден. Ежедневното потребление на електроенергия само на ChatGPT е равно на 180 000 домакинства в САЩ, което означава около половин милион души. Оказва се, че чрез едно запитване се изхабяват 500 мл вода. На ден ChatGPT получава около 200 милиона запитвания, което означава 100 милиона литра вода, посочи доц. Тодорова.

Това потребление ще нараства, тъй като ChatGPT става все по-популярен.

В специален доклад Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа посочва, че всеки голям езиков модел консумира между 2 и 12 литра вода за всеки киловатчас потребление на енергия в зависимост от сложността на изчисленията, които прави. "Като се има предвид, че питейната вода на земята е едва 2,5% от общото количество вода и че половината от тях все още е в ледниците, виждаме един нов източник, който консумира изключително много. Това се превръща в още един допълнителен, изключително важен за разрешаване проблем, който сега възниква и се наслагва върху тези, които сме наследили“, коментира доц. Тодорова.

Това би било аргумент да се забави развитието и да се ограничат запитванията, които са чисто любителски и неплатени, смята тя.