Френската кухня се слави със своята изтънченост и умело съчетаване на различни вкусове. Условно тя се разделя на три части – общо разпространена, областна и изискана френска кухня.  

Още в древността в Париж се събират френските майстори кулинари. Малките пазарчета стават едни от най-важните места за дистрибуция на храна. Италианците пренасят във Франция готварското изкуство. Френските готвачи доразвиват и обогатяват своята кухня, използвайки големия асортимент от продукти и превръщайки я в най-добрата в света. Почти във всички кухни се срещат наименованията супа, сос, ордьовър, еклер, саварина, меню и др.  

През 17 и 18-ви век се появява така наречената haute cuisine или "висша кухня“. С началото на това течение се свързва прочутият готвач La Varenne, на когото се приписва и авторството на първата публикувана кулинарна книга във Франция.  

Краят на 18 и началото на 19 век е периодът на бурно развитие на френската кухня. По това време френската кухня става по-изтънчена, появяват се сосовете и суфлетата. 

В средата на 19 век френските кулинари усвояват сервирането à la russe, при което блюдата се сервират поотделно. Типичното френско хранене се състои от топъл hors d'oeuvre (ордьовър) – или студен hors d'oeuvre за обяд, следван от супа, основно ястие, салата, сирене и десерт. 

В края на 19 и началото на 20 век настъпва модернизация и "висшата кухня“ се превръща в "националната кухня на Франция“. Начините на готвене имат за цел създаването на гарнитури, вече само допълващи вкуса и аромата на ястието, а не скриващи го както тежките сосове в миналото.  

В средата на 20 век в кулинарния речник трайно се появява терминът "нова кухня4 заедно с няколко нови принципи. На първо място се отрича сложността при готвенето. Намалява се времето за приготвяне на рибата, морските дарове, дивеча, телешкото месо и зеленчуците с цел да се запазят естествените им вкусови качества. Силните маринати за меса и гъстите брашнени сосове са изоставени в полза на пресните подправки, висококачественото масло, лимонов сок и оцет.

При французите е силно развито чувството, че за всяка храна съществува най-подходящото вино. Ястието се предхожда от аперитив (лека алкохолна напитка), след което последва дижестив (по-високо алкохолна напитка като коняк). В Бургундия, Бордо и Прованс виното в кулинарията има толкова голямо значение, колкото и като напитка.  

Ето едни от най-известните специалитети в съвременната френска кухня, които можете и сами да си приготвите:

 

1. Рататуй 

Рататуй присъства в менюто на ресторантите в цял свят.  Това ястие включва зеленчуци като тиквички, патладжан, пипер, лук, домат, чесън, провансалски подправки. Типично е за Югоизточна Франция, района на гр. Ница.  

Необходими продукти: домати, лук, тиквички, патладжан, червени чушки, зехтин, мащерка, сол, черен пипер 

Начин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на колелца и поръсваме със сол. Оставяме ги да престоят 20 минути. Измиваме останалите зеленчуци и ги нарязваме на кръгчета. Измиваме патладжана, добавяме го към останалите зеленчуци, овкусяваме със сол и черен пипер. 

В намазана със зехтин тава редим от края на тавичката към средата под формата на спирала. Редим кръгче тиквичка, лук, домат, патладжан и чушка.  Накрая поръсваме с мащерка и зехтин. Печем на фурна за 40 минути при 180-200 градуса. Ястието се сервира топло.

 

 2. Касуле 

Касулето е ястие от Южна Франция, приготвя се бавно и се сервира по специални поводи. Три френски града претендират и спорят помежду си кой е създател на рецептата за вкусната боб яхния в гърне с месо и подправки – Тулуза, Каркасон и Кастелнодари.  

Продукти: едър зрял фасул, черен зрял фасул, пушени гърди, чесън, лук, сланина, пушено пиле, свинско месо от плешка или джолан, сол, черен пипер, дафинов лист, карамфил. 

Начин на приготвяне: Сложете фасула в голяма тенджера, залейте го със студена вода и го оставете да кипне за 5 минути. Изцедете го и отново го залейте със студена вода. Добавете нарязаните на едри парчета пушени гърди, пилешкото месо, скилидките чесън, обелената глава лук със забодено в нея карамфилче. Оставете да къкри на тих огън 1 час. Фасулът трябва да бъде сварен, но твърд. Сложете нарязаната на едри парчета сланина в голям тиган и я загрейте, за да се разтопи мазнината. Извадете парченцата и в тази мазнина запържете свинското месо, нарязано на едри парчета. Изцедете го и повторете същото и с наденицата. В голям глинен съд подредете последователно боба, месото и наденичките. Посолете, сложете черен пипер по вкус и сложете съда във фурната при 160 С за 1 час. Разбъркайте гозбата и я допечете още около 1 час. Сервирайте касулето горещо в същия съд. 

 3. Патешко конфи 

Ястието се приготвя от бутчетата на патицата, които предварително се поръсват с мащерка, сол и чесън. Престояват едно денонощие, за да се овкусят добре. Поднася се обикновено с печени картофи. Създадена с цел да съхрани животинското месо за по-дълго, техниката Конфи има дълга история, която разширява полето й на употреба, превръщайки я в неизменна част от традиционната френска кухня. Но освен като техника за консервиране, конфи е термин, свързан и със самия процес на готвене. При тази техника месото се готви в собствената си мазнина продължително време на слаб огън около 100 градуса. За този вид готвене е много важно температурата на мазнината да се поддържа постоянна, тъй като месото не бива нито да се пържи, нито просто да плува в мазнината без да се готви.  

Необходими продукти: патешки бутчета, морска сол, черен пипер, дафинови листа, мащерка, чесън, патешка мас

Начин на приготвяне: Патешките бутчета  измийте и подсушете добре. Поставете ги в широк съд или тавичка с кожата надолу. Поръсете с предварително смесените подправките  – сол, черен пипер,  дафинов лист. Съдът покрийте с фолио и оставете за едно денонощие в хладилника. 

На следващия ден загрейте фурната до 150°C. Бутчета почистете от подправките без да ги миете с вода и ги поставете в тава като към тях добавите клончето мащерка, чесъна и ги залеете с предварително разтопената патешка мас. Бутчетата трябва да са покрити с мас и да се готвят около час и половина. След това фурната се намаля до 140 градуса и се готви още два часа и половина, докато маста се стопи и месото започне да се отделя от кокала. След като са готови, оставете бутчетата да се охладят. Могат да се консумират веднага или да се подготвят за съхранение. 

 4. Телешко Бургиньон 

Представлява традиционна френска яхния, съдържаща говеждо месо, бульон, вино и зеленчуци. 

Необходими продукти: говеждо/телешко месо, моркови, лук, бекон, червено вино, говежди бульон, доматено пюре, чесън, мащерка, малки лукчета-арпаджик, краве масло, зехтин, букетче от магданоз, дафинов лист и мащерка, манатарки, бьор мание (приготвя се като 3 с.л. брашно се замесват на тесто с 2 с.л. разтопено масло, оформят се топчета с размер на орех). 

Начин на приготвяне: Месото се реже на средно големи парчета, измива се и се подсушава. Беконът се нарязва на ситно и се запържва в загрята мазнина, след което се изважда. В същата мазнина се запържва и телешкото до златисто. Месото и беконът се объркват заедно. В същата мазнина се запържват лукът и морковите, отново се изваждат в отделен съд. Връщате в тигана обратно месото с бекона, добавят се 2 супени лъжици брашно, сол, черен пипер, разбърква се и се поставя във загрята предварително фурна за 5-10 минути, като се обръща месото от двете страни, за да се зачерви. След това месото се слага в дълбока огнеупорна тенджера. Добавят се изпържените лук и моркови, доматеното пюре, счуканите скилидки чесън, мащерката, бульона и бутилка хубаво червено вино. Поставя се на котлона докато кипне, след което се захлупва и се връща във фурната. Пече се 3 часа на 130-150 градуса. 

През това време приготвяте гъбения сос – в няколко супени лъжици масло и олио се запържват малките лукчета до златисто. Вадят се и в същата мазнина се запържват гъбите, връща се лукът, добавя се останалия бульон, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол и черен пипер, задушава се леко около 10-15 минутки на слаб огън. След като са минали трите часа и месото е готово, добавя се гъбения сос към него и се задушава още 40-45 минути. Във вече готовото ястие слагате 2-3 броя Бьор Мание и ястието е готово. Сервира се с картофено пюре и грах, задушен  в масло.  

 5. Лучена супа 

Лучената супа е много популярно френско ястие, което се предлага както в големите ресторанти, така и в бистрата. 

Необходими продукти: лук, краве масло, бульон, брашно, малко захар, бяло вино, мащерка, франзела, ементал. 

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на тънки кръгчета, разтапя се маслото в тенждера, лукът се задушава 15-20 минути, докато омекне, като се разбърква непрекъснато. Добавя се захарта и брашното, бърка се 2-3 минути, след което се добавя виното и бульона. След това се добавят мащерката и солта, вари се 15-20 минути. Супата се сипва в огнеупорни купички, добавят се предварително препечените филийки от франзелката, засипват се отгоре със настъргания ементал и се слагат във фурната докато сиренето се разтопи.  

 6. Тарт "Татен“ 

В сърцето на долината на река Лоара, на около 160 км южно от Париж, се ражда един от най-обичаните френски десерти – Тарт "Татен“. Той е скромен със своята простота, но елегантният и семпъл десерт, когато го опитате изваден току-що от фурната,  се превръща в дълбоко лично изживяване.  Твърди се, че този десерт е направен по погрешка през 1898 г. от Стефани Тартин. Тя искала да направи ябълков пай, но без да иска оставила ябълките и захарта в тигана прекалено дълго. Опитвайки се да спаси десерта, тя изляла основата на сладкиша върху плодовете и сложила тигана във фурната. Получил се великолепен десерт. 

Необходими продукти: ябълки, краве масло, захар, лимонов сок. За тестото: краве масло, брашно, пудра захар, ванилия, студена вода. 

Начин на приготвяне: Брашното, студеното масло, пудрата захар и ванилията за тестото се разбъркват в блендер до получаването на трохи. Налива се водата и се разбърква отново. Когато е готова, сместа се оформя на топка и се оставя в хладилника, за да стегне за около 15-20 минути. През това време ябълките се почистват и нарязват на резени. Захарта се загрява, докато се получи карамел и към нея се прибавя маслото. Разбърква се добре, след което се слагат плодовете и лимоновият сок. Оставят се в сместа за няколко минути. Готовите ябълки се редят във форма за тарт, като отгоре се налива карамелът, в който преди това са се готвили. Тестото се разточва с малко по-голям диаметър от тавичката за печене и се поставя върху ябълките. Краищата му леко се притискат с пръсти надолу. Тартът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 35 минути. След като се извади от фурната, се оставя да почине 10-15 минути и чак тогава се обръща. По желание може да се сервира с топка ванилов сладолед. 

Не забравяйте: Всичко е още по-вкусно с чаша добро вино!